Учени предполагат, че са открили виновника за измирането на медоносната пчела

Учени предполагат, че са открили виновника за измирането на медоносната пчела

От години паразитът Nosema предизвиква тревога у пчеларите в Европа и САЩ, като заразява медоносните пчели и намалява продължителността на живота им, пише Newsweek. Досега се смяташе, че паразитът не е в състояние да зарази пчелните яйца.

Оказва се обаче, че това не така. В изследване, публикувано в журнала Plos One, ученият от Калифорнийския университет в Сан Диего Джеймс Ний и колегите му са открили, че дори съвсем малко количество спори в храната на насекомите е достатъчно, за да зарази ларвите. Екипът е установил, че паразитът, който е вид гъбичка, намалява продължителността на живота на пчелите повече, отколкото се е знаело до момента.

Nosema живее в корема на пчелите и се разпространява чрез изпражнения или при споделяне на храна от уста в уста. “Ако спорите могат да стоят в корема на ларвата, да се развият и след това да повлияят на продължителността на живота на възрастното насекомо, това вероятно увеличава още повече вредния ефект на паразита върху пчелите”, отбелязва Закари Хуанг от Мичиганския щатски университет . Проникването на заразата в ларвите може да обясни и защо след терапия с антибиотици паразитът отново се възстановява.

Възможно е Nosema да е сред причините за намаляването на популациите на медоносните пчели в Европа и САЩ, пише „Фокус”. През последната година пчеларите в Съединените щати са загубили над 40 процента от пчелните си рояци, според доклад, публикуван този месец. За пръв път, откакто се води статистика загубите по време на летния сезон надхвърлят тези през зимния.

Паразитът Nosema ceranae се среща все по-често, като е засегнал между 57 и 85 процента от медоносните пчели, изследвани от 2009 до 2011 година, отбелязва Ний. През пролетта на 2012 година средното количество спори от Nosema, намерени в пчелни семейства в САЩ, е било пет пъти по-голямо, отколкото през 2010 година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ