Бели сертификати за енергийни спестявания

Бели сертификати за енергийни спестявания

Бели сертификати за енергийни спестявания

В най-скоро време страната ни може да въведе бели сертификати за енергийни спестявания. Чрез тях може да се увеличи енергийна ефективност, да се разкрият нови работни места и да се запази качеството на околната среда за следващите поколения. Това заяви Красимир Найденов, директор на Главна дирекция „Координация и управление на енергийната ефективност и възобновяеми източници на енергия” към Агенцията за устойчиво енергийно развитие представи проект за създаване на предпоставки за въвеждане на нови финансови инструменти - бели сертификати за енергийни спестявания.

Той обясни, че всички, които изпълняват мерки за енергийни спестявания, могат да притежават бели сертификат и да търгуват с тях. Домакинствата също ще могат да се включват.

 Проектът ще подготвя търговци на енергия за новата им роля на енергийния пазар. „Превръщане на енергийната ефективност от фактор за конкурентоспособността в значим социален фактор. Само повишаване на енергийната ефективност ще запази жизнения комфорт на домакинствата", коментира Найденов, цитиран от БГНЕС.

Според него, ако енергийната ни ефективност е на по-високи нива, ще се нуждаем от по-малко горива.

„През последните години разходите за енергия са най-силно увеличени в домакинствата, защото не разполагат със средства, които да вложат за енергийна ефективност", отчете той. "Спестяването на енергия повишава жизнения стандарт, повишаването на енергийна ефективност не предизвиква повишаване на енергийни цени", добави Найденов.

Той допълни, че ако енергийните цени изпреварват доходите, повишаването на енергийна ефективност е основна възможност за повишаване на жизнения стандарт.

17 страни членки на ЕС имат въведен или възнамеряват да въведат подобен финансов механизъм на бели сертификати. При търговията на бели сертификати търговците могат да търгуват с енергийни спестявания, което да насърчи и постигне трайно свиване на енергийното потребление и дългосрочно подобрение на цялостното състояние на енергийна ефективност в България, стана ясно от думите на Найденов.

Той коментира, че големите потребители на енергия като ТЕЦ-овете са приемливи като притежатели на бели сертификати и могат да ги търгуват на борсата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ