Австрия търси подкрепа срещу определянето на инвестициите в ядрената енергетика и природен газ за „зелени“

Австрия търси подкрепа срещу определянето на инвестициите в ядрената енергетика и природен газ за „зелени“

Австрия търси подкрепа срещу определянето на инвестициите в ядрената енергетика и природен газ за „зелени“

Австрия търси подкрепа от други страни от Европейския съюз, за да се противопостави на представянето за "зелени" на инвестициите в ядрената енергетика, както и в добива и преноса на природен газ, заяви австрийският министър за климата, екологията, енергетиката, транспорта и иновациите Леоноре Гевеслер, цитирана от Ройтерс.

Правителството на Австрия се опитва да привлече други държави, които да подкрепят негов съдебен иск срещу решението на ЕС да включи тези източници на енергия в списъка на устойчивите инвестиции, които са "благоприятни" за околната среда, предава БТА.

Люксембург вече изрази своята подкрепа за Австрия и други страни може да се присъединят към съдебния иск, заяви Гевеслер пред журналисти, без да уточни кои са тези държави. Тя определи решението на ЕС като "безотговорно и неразумно". 

В основата на спора е т.нар. таксономия на ЕС. Това е правилник, който определя кои инвестиции може да бъдат определени като "екологично устойчиви икономически дейности". Целта на това ръководство е инвеститорите да бъдат насочени към развитието на т. нар. зелени проекти, които ще помогнат на Евросъюза да постигане климатичните цели за намаляване на нетните емисии на парникови газове, които са вредни за околната среда.

Австрийският министър за климата, екологията, енергетиката, транспорта и иновациите заяви, че е погрешно природният газ, който е изкопаемо гориво, да бъде представян като възможност за инвестиции в "екологично устойчиви икономически дейности".

Това нанася удар върху достоверността на правилата на ЕС, които определят кои инвестиции са благоприятни за околната среда, отбеляза Леоноре Гевеслер.

Тя допълни, че страховете, които поражда ситуацията около украинската АЕЦ "Запорожие", окупирана от руските военни, са нагледен пример за "рисковете, които произтичат от развитието на ядрената енергетика". 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам