"Булгаргаз" с нова прогноза - 20% поскъпване на природния газ през ноември

Булгаргаз с нова прогноза - 20% поскъпване на природния газ през ноември

"Булгаргаз" с нова прогноза - 20% поскъпване на природния газ през ноември

Близо 20% по-висока цена на природния газ през ноември прогнозира "Булгаргаз". Общественият доставчик отказа да се обвърже с конкретна цена, заради сложната геополитическа ситуация и постоянното растящите цени на международните пазари.

Първоначално предложената цена за ноември от дружеството беше 67,27 лв. за мегаватчас, без  таксите за достъп, пренос, акциз и ДДС, или поскъпване с 11 на сто.

През ноември цената на природния газ ще бъде значително по-висока в сравнение с октомври, потвърди и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) Иван Иванов , цитиран от БНР. Върху нея вече влияе сезонния фактор, както и цените на международните борси. На европейския борсов пазар в момента природния газ се продава за около 50 евро на мегаватчас.

По-ниската цена у нас се поддържа от договорените количества азерски газ, но доставките на природен газ на терминал в Турция намаляват и количествата трябва да се компенсират с договорите от 2023 година, съобщи Веселин Синабов от Съвета на директорите на "Булгаргаз" по време на днешното заседание на КЕВР.

Окончателната цена на природния газ за идния месец ще бъде обявена от Комисията за енергийно и водно регулиране на 1 ноември, като преди това на закрито заседание ще бъде обсъдено конкретното предложение на "Булгаргаз".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ