"Булгаргаз" ще обяви търгове за доставка на втечнен природен газ

Булгаргаз ще обяви търгове за доставка на втечнен природен газ

"Булгаргаз" ще обяви търгове за доставка на втечнен природен газ

"Булгаргаз" ще обяви днес търгове за доставка на втечнен природен газ. Това обяви изпълнителният директор на доставчика Деница Златева на съвместна пресконференция със служебния министър на енергетиката Росен Христов.

По думите на Златева, търговете ще се проведат в открита, прозрачна и равнопоставена процедура. Целта е максимално широк кръг компании да участват и да предложат в конкурентна среда своите ценови оферти, за да се постигнат най-добрите ценови равнища.

"Тези търгове са изключително важни за гарантиране на енергийната сигурност на страната, устойчивост и сигурност на доставките", изтъкна Златева. 

"Булгаргаз" обявява три търга:

  • за доставка на втечнен газ за ноември и декември 2022 г.
  • за доставка на втечнен газ за цялата 2023 г.
  • за дългосрочни доставки на втечнен газ в периода 2024-2034 г.

Чрез обявените търгове ще се търси втечнен природен газ за ноември - 1 млн. и 500 хил. мегаватчаса. Очаква се през първата седмица на октомври да приключи този търг и да бъде избран доставчик или доставчиците, тъй като има възможност да се доставят и по-малки количества от обявените за месеца, обясни Златева. За декември се търсят 2 млн. мегаватчаса втечнен природен газ. Годишният търг за 2023 г. е в размер на 16 млн. мегаватчаса. 

Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон, а в идеалния вариант - до края на 2023 г. 

Предстои да бъдат обявени и търгове за доставка и на тръбен газ, отговори на журналистически въпрос енергийният министър. Освен това се преговаря и с Азербайджан за увеличаване на количествата газ поне за отоплителния сезон - за още 200-300 млн. куб. метра газ. Има индикации, че азерската компания е склонна да обсъди това предложение.

"Реално, ако всички преговори завършат успешно, ние ще осигурим двойно повече газ от този, който ни е необходим и "Булгаргаз" тогава ще може да стане един европейски или поне регионален доставчик", каза още Росен Христов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ