Бундестагът даде зелена светлина за изграждане на електропроводи за 47 млрд. евро

Бундестагът даде зелена светлина за изграждане на електропроводи за 47 млрд. евро

Германските депутати дадоха зелена светлина днес за по-бързо разширяване на електрическата мрежа в страната, като част от усилията за преминаване към повече енергия от възобновяеми източници, предаде ДПА.

Решението означава, че може да бъде ускорено изграждането на два основни маршрута на електропроводи за пренос на възобновяема електроенергия от Северна Германия, където се намират повечето вятърни паркове в страната, към южните региони.

Кога точно може да започне строителството зависи от плановете на Федералната мрежова агенция (Bundesnetzagentur) и операторите на преносни системи.

Одобрението от Бундестага, долната камара на германския парламент, означава, че разширяването може да започне възможно най-скоро.

Решението засяга девет електрически магистрали, които се очаква да бъдат под формата на подземни кабели, каза Маркус Хумпфер, депутат и енергиен експерт от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц.

Кабелите са част от така наречената Североизточна връзка, която пренася електричество от провинциите Шлезвиг-Холщайн до Мекленбург-Предна Померания, и връзката Рейн-Майн, която пренася енергия от Долна Саксония на юг.

Според проектозакона разширяването на електропроводните линии ще струва около 47 милиарда евро (50,9 милиарда долара). Това може и да увеличи разходите за електроенергия на потребителите.

Таксите за обслужване на мрежата, които се прехвърлят към всички клиенти, ще се увеличат с около 80 евро годишно в резултат на инвестициите.

Депутатът от партията "Съюз90/Зелени" Ингрид Нестле заяви, че допълнителните разходи ще бъдат компенсирани от икономии другаде,  например чрез намаляване на енергийните "блокади". "Всички ние ще спечелим много от разширяването на мрежата", каза още Нестле, цитирана от ДПА и БТА. .

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ