Цените на петрола остават стабилни в средата на седмицата

Цените на петрола остават стабилни в средата на седмицата

Цените на петрола се задържаха почти без промяна в ранната търговия в сряда, тъй като планираните съкращения на доставките от най-големите износители на петрол в света и надеждите за по-голямо търсене в развиващите се страни се сблъскаха по-широките икономически опасения в глобален мащаб, предаде Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време днес сортът Брент поевтиня с минималните 0,01 долара, или 0,01%, до 79,39 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,02 долара, или 0,03%, до 74,81 долара за барел.

Миналата седмица Саудитска Арабия обеща да удължи доброволното си съкращаване на производството от 1 млн. барела на ден до август, докато Русия заяви, че ще намали износа с 500 хил. барела на ден.

Във вторник Администрацията за енергийна информация.на САЩ прогнозира търсенето да изпревари предлагането със 100 хик. барела на ден през 2023 г. и с 200 хил. барела на ден през 2024 г.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) каза, че петролният пазар вероятно ще остане напрегнат през втората половина на 2023 г., позовавайки се на силното търсене от Китай и развиващите се страни, съчетано с наскоро обявените съкращения на доставките.

„Краткосрочните перспективи за търсенето на суров петрол не би трябвало да са толкова лоши, тъй като всеки отива на почивка, която изисква известно пътуване това лято“, добави Моя.

Запасите от суров петрол в САЩ обаче са нараснали с около 3 млн. барела през седмицата до 7 юли, съобщиха пазарни източници, позовавайки се на данни на Американския петролен институт. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха ръст от 500 хил. барела.

Ако този резултат бъде потвърден от данните, очаквани от Администрацията за енергийна информация по-късно в сряда, това ще бъде първото нарастване на запасите от суров петрол от четири седмици. През същата седмица на предходната година бе регистрирано увеличение от 3,3 милиона барела.

Днес фокусът на инвеститорите е върху очакваните данните за инфлацията в САЩ, които да дадат по-добра представа за перспективите пред паричната политика на Федералния резерв.

Пазарите оценяват на 92% вероятността за повишение на лихвите с 25 базисни пункта по-късно този месец, показа инструментът CME FedWatch. По-високите ставки могат да забавят икономическия растеж и да ограничат търсенето на петрол.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ