Цените на петрола растат преди очакваното намаление на добива

Цените на петрола растат преди очакваното намаление на добива

Цените на петрола растат преди очакваното намаление на добива

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник, след като очакванията, че ОПЕК+ може да се съгласи на голямо намаляване на добива на суров петрол на срещата си утре, засенчиха опасенията за глобалната икономика, предаде Ройтерс.

Към 8:45 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,55 долара, или 0,62%, до 89,41 долара за барел, след като напредна с повече от 4% предходната сесия. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,35 долара, или 0,42%, до 83,98 долара за барел, следвайки ръст от 5% в понеделник.

Цените на петрола се повишиха в началото на седмицата поради подновените опасения относно ограниченото предлагане. Инвеститорите очакват Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзниците, водени от Русия, носещи общото название ОПЕК+, да намалят добива на петрол с повече от 1 млн. барела на ден по време на първата си среща на живо от 2020 г. насам.

На срещата могат да бъдат обявени и доброволните съкращения от отделни членове, което да доведе до най-голямото общо съкращаване на производството от началото на пандемията от COVID-19 насам.

„Въпреки всичко, което се случва с войната в Украйна, ОПЕК+ никога не е била толкова силна и членовете на групата ще направят всичко необходимо, за да се уверят, че цените имат подкрепа“, каза Едуард Моя, старши анализатор в OANDA.

ОПЕК+ увеличи производството тази година след рекордни съкращения, въведени през 2020 г. поради унищожаването на търсенето, причинено от пандемията COVID-19. Но през последните месеци организацията не успя да изпълни планираните си увеличения на добива, като през август бе с 3,6 милиона барела на ден под квотите си.

„Въпреки че ОПЕК+ може да обяви голямо съкращаване (над 1 милион барела на ден), в действителност намалението може да е много по-малко. Това се дължи на факта, че повечето членове на ОПЕК+ произвеждат доста под целевите производствени нива“, посочиха анализаторите на ING в бележка.

Притесненията относно глобалната икономика обаче могат да ограничат възхода на петрола, каза Тина Тенг, анализатор в CMC Markets,

„Несигурността на глобалните пазари остава, включително сътресението на пазара на облигации, разпродажбата на рискови активи и рязкото покачване на щатския долар“, каза Тенг.

Цените на петрола се понижиха за четири поредни месеца, тъй като ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 в най-големия вносител на петрол Китай ограничи търсенето, докато повишаването на лихвените проценти и растящият щатски долар оказват натиск върху световните финансови пазари. Големите централни банки започнаха най-агресивния кръг от повишения на лихвите от десетилетия, предизвиквайки страхове от глобално икономическо забавяне.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 5 до 11 юни