Цените на петрола се повишиха в края на седмицата

Цените на петрола се повишиха в края на седмицата

Цените на петрола се повишиха в края на седмицата

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък, възстановявайки се от предишните спадове поради ограниченото предлагане и геополитическото напрежение, въпреки че отслабеното търсене в Съединените щати продължава да хвърли сянка върху пазара тази седмица, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 1,12 долара, или 1,08%, до 105 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,96 долара, или 1%, до 97,31 долара за барел.

„Нещата все още са негативни на икономическия фронт, но сме в структурен дефицит за бърз петрол и това означава, че физическите купувачи ще бъдат там, за да подкрепят цените, знаейки за несигурността, предстояща на геополитическия фронт“, каза Стивън Инес, управител партньор в SPI Asset Management.

Инес каза, че вниманието на инвеститорите е фокусирано върху решението на Федералния резерв на САЩ за лихвените проценти през следващата седмица. Служители на Фед посочиха, че централната банка вероятно ще повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта на заседанието си на 26-27 юли.

„Докато увеличението със 75 базисни пункта е на масата, всяко смекчаване на перспективите за повишаване на лихвите би било чудесно за глобалния растеж“, добави Инес.

Макар че признаците за смекчаване на търсенето в САЩ натежаха върху цените на петрола предходната сесия, ограничените глобални доставки продължиха да поддържат оптимизма на пазара.

„Въпреки резкия спад на цените на петрола, перспективите за проблема с доставките остават проблематични. Докато не се появят истински доказателства за смекченото търсене, засиленият от войната в Украйна недостиг на доставки ще поддържа цените на петрола стабилни“, каза Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

Цената на еталона WTI се понижи сериозно през последните две сесии на фона на данните, че търсенето на бензин в САЩ е спаднало с близо 8% спрямо година по-рано в разгара на пиковия летен сезон на шофиране, заради рекордните цени на бензиностанциите.

Същевременно с това сигналите за силно търсене в Азия подкрепиха бенчмарка Брент, като го насочиха към първото му седмично повишение от шест седмици.

Търсенето в Индия на бензин и дестилати се повиши до рекордни нива през юни, въпреки по-високите цени, като общото потребление на рафинирани продукти е с 18% повече от преди година, а индийските рафинерии работят близо до най-натоварените си нива досега, казаха анализатори на RBC.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ