Цените на петрола се стабилизираха, тревогите около урагана „Берил“ намаляха

Цените на петрола се стабилизираха, тревогите около урагана „Берил“ намаляха

Цените на петрола останаха на практика без промяна в ранната търговия във вторник, след като ураганът, който удари ключов център за производство на петрол в САЩ в Тексас, причини по-малко щети, отколкото пазарите очакваха, облекчавайки опасенията за доставките, пише Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с минималните 0,03 долара, или 0,03%, до 85,78 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,01 долара, или 0,01%, до 82,34 долара за барел.

„Има известно забавяне на цените на петрола през днешната сесия, тъй като участниците на пазара очакват потенциален напредък в преговорите за прекратяване на огъня на фронта в Близкия изток, докато въздействието на урагана „Берил“ върху прекъсването на доставките е по-ограничено от това, което първоначално се очакваше“, коментира пазарният стратег на IG Йеп Джун Рон.

Въпреки че дейността по рафиниране на петрол се забави и някои производствени обекти бяха евакуирани, големите рафинерии по крайбрежието на Мексиканския залив на САЩ изглежда отчетоха минимално въздействие от урагана „Берил“, който отслабна в тропическа буря, след като достигна бреговете на Тексас.

„Първите индикации предполагат, че по-голямата част от енергийната инфраструктура е останала невредима“, посочиха анализаторите на ING Уорън Патерсън и Ева Манти в бележка до клиенти, като добавиха, че ценовите движения на пазарите на суров петрол и рафинирани горива отразяват малка загриженост относно прекъсването на доставките от урагана.

Това облекчи притесненията на пазара относно риска от прекъсване на доставките в Тексас, където се произвежда 40% от суровия петрол в САЩ.

Основните петролни пристанища около Корпъс Кристи, Галвестън и Хюстън бяха затворени преди бурята. Корабният канал на Корпъс Кристи  беше отворен отново в понеделник, а пристанището на Хюстън се очакваше да възобнови дейността си във вторник следобед.

Пазарните участници също следят ситуацията в Близкия изток. Цените на петрола се понижиха с 1% в понеделник на фона на надеждите, че евентуално споразумение за прекратяване на огъня в Газа може да намали притесненията за прекъсване на глобалните доставки на суров петрол.

Високопоставени американски служители посетиха в Египет в понеделник за разговори за прекратяване на огъня, като от Белия дом съобщиха, че  остават различия между двете страни, а „Хамас“ заяви, че нови израелски атаки в Газа застрашават потенциалното споразумение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ