Цените на петрола търсят посока в края на седмицата

Цените на петрола търсят посока в края на седмицата

Цените на петрола търсят посока в края на седмицата

Цените на петрола се повишиха леко в ранната търговия в петък, докато балансира страховете от по-слабо търсене на суровината при забавяне на икономическата активност в САЩ с несигурността в предлагането, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,57 долара, или 0,52%, до 110,6 долара за барел, докато цената на американския лев суров петрол WTI се понижи с 0,74 долара, или 0,71%, до 110,6 долара за барел. Предходната сесия и двата бенчмарка поевтиняха с около 1,5%, като сега те са на най-ниските си нива от средата на април.

Фючърсите за суров петрол се върнаха в режим на продажба, след като PMI индексите в производството и услугите в САЩ се понижиха доста под очакванията, Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

„При тези условия по-високите цени на суровия петрол ще станат свръхчувствителни към всякакви реални или предполагаеми увеличения доставки,“ каза Инес, акцентирайки над натиска върху ОПЕК за увеличаване на производството.

ОПЕК и неговите съюзници, включително Русия, вероятно ще се придържат към план за ускорено увеличение на производството през август с надеждата да облекчат цените на суровия петрол и инфлацията,

Групата, известна като ОПЕК+, се съгласи на последната си среща на 2 юни да увеличи производството с 648 000 барела на ден през юли, или 7% от световното търсене, и със същото количество през август. Преди това планът бе за добавяне на 432 000 барела на ден всеки месец в продължение на три месеца до септември.

Въпреки това групата изпитва затруднения да постигне целите за месечно увеличение поради недостатъчните инвестиции в петролни находища от някои членове на ОПЕК и загубите в руската продукция през последните месеци.

Ключови думи