Цените на петрола започват седмицата със спад на фона на преговорите за примирие в Газа

Цените на петрола започват седмицата със спад на фона на преговорите за примирие в Газа

Петролът поевтиня в ранната търговия в понеделник, следвайки четири седмични повишения, тъй като перспективата за споразумение за прекратяване на огъня в Газа облекчи геополитическото напрежение в Близкия изток, докато инвеститорите оценяваха потенциалното прекъсване на енергийните доставки на САЩ от тропическата буря Берил, пише Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,21 долара, или 0,24%, до 86,33 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,33 долара, или 0,40%, до 82,83 долара за барел.

Преговорите по плана на САЩ за прекратяване на огъня, насочен към слагане на край на деветмесечната война в Газа, са в ход и се провеждат с посредничеството на Катар и Египет.

„Ако произлезе нещо конкретно от преговорите за прекратяване на огъня, то ще отнеме част от геополитическата оферта от пазара“, каза анализаторът на IG Тони Сикамор.

Пристанищата на Корпъс Кристи, Хюстън, Галвестън, Фрийпорт и Тексас Сити бяха затворени в неделя, за да се подготвят за тропическата буря Берил, която може да прерасне в ураган от категория 2, след като достигне брега между Галвестън и Корпъс Кристи по-късно в понеделник.

Затварянето на пристанища може да доведе до временно спиране на износа на суров и втечнен природен газ, доставките на петрол до рафинериите и доставките на моторно гориво от тези заводи.

„Въпреки че това излага на риск известно производство на петрол и газ в морето, основното безпокойство относно достигането на бурята сушата е свързано с потенциалното въздействие, което може да има върху инфраструктурата на рафинериите“, посочиха в бележка до клиенти анализатори на ING, ръководени от Уорън Патерсън.

Сикамор от IG каза също така, че има голям шанс данните за САЩ да покажат ново голямо седмично намаление на петролните запаси в страната на фона на пиковия сезон на пътувания, което ще подкрепи цените на петрола.

WTI напредна с 2,1% миналата седмица, след като данните от Администрацията за енергийна информация показаха, че запасите от суров петрол и рафинирани продукти са намалели през седмицата, приключила на 28 юни.

Цените на петрола също бяха подкрепени миналата седмица от надеждите за намаляване на лихвените проценти, каза Сикамор, след данни от САЩ в петък показаха, че инфлацията намалява и растежът на работните места се забавя.

По-ниските лихвени проценти могат да стимулират икономическата активност и да увеличат търсенето на суров петрол.

Инвеститорите следят също за каквото и да е въздействие от изборите в Обединеното кралство, Франция и Иран миналата седмица върху геополитиката и енергийните политики.

.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ