Газовата връзка със Сърбия е готова, откриват я с официална церемония в неделя

Газовата връзка със Сърбия е готова, откриват я с официална церемония в неделя

Газовата връзка със Сърбия е готова, откриват я с официална церемония в неделя

Газовата връзка със Сърбия е готова и се очаква да бъде активирана в неделя на официална церемония в Ниш. Това стана ясно по време на инспекция на газоизмервателната станция при Калотина , извършена днес от премиера акад. Николай Денков, енергийния министър Румен Радев и изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. 

Интерконекторът със Сърбия дава възможност за достъп на България до терминали за втечнен природен газ в Хърватия, както и до най-големия ликвиден пазар на природен газ  в Австрия – Баумгартен, където е най-голямо хранилище в региона и където се извършва най-голямата търговия на природен газ, поясни Владимир Малинов.

Премиерът Денков пък уточни, че благодарение на газовата връзка българските градове Сливница и Драгоман ще бъдат газифицирани. По думите му интерконекторът дава възможност, ако настъпи криза, България да получи природен газ от западна посока. Според него това осигурява разнообразие и възможности.

Припомняме, че първата копка на интерконектора със Сърбия на 1 февруари беше пищна, с присъствието на двамата президенти - Румен Радев и Александър Вучич. На въпрос на журналисти трябва ли президентът Радев да уважи събитието в Ниш за пускането на газовата връзка, след като в сръбските медии се появявали обидни коментари и за страната ни, Николай  Денков заяви, че добрите взаимоотношения трябва да се поддържат.

"Това, което прави интерконекторът България-Сърбия, е основно да помогне на Сърбия да се чувства спокойна, че ако стане нещо по отношение на "Южен поток", тя има алтернативна. Помните какво стана миналата година при нас. Те може да купят втечнен газ от други източници, това дава алтернативи", почерта   Денков, цитиран от  БТА.

По въпроса за такса върху транзита на природен газ от Русия, която България изисква, премиерът обясни, че тази такса няма да се изисква нито от Сърбия, нито от Унгария. "По отношение консултациите с ЕК – те си продължават, ако трябва, може да се наложи прецизиране на формулировката. Продължава този процес, но няма нищо притеснително за двете страни", допълни акад. Денков. Той изтъкна, че парите, за които става дума, няма да ги плаща и "Булгартрансгаз".  "Дали ще ги дадат руснаците, предстои да видим", допълни министър-председателят.

Междусистемната газова връзка Сърбия-България се предвижда като реверсивна връзка, която да свърже националните газопреносни мрежи на България и Сърбия. Интерконекторът ще допринесе за диверсификация на маршрутите, междусистемната свързаност на двете страни и осъществяването на пренос на природен газ. Първоначално се очаква газопроводът да осигури възможност за доставка на 1,8 млрд. кубични метра газ годишно. Общата дължина на съоръжението е 170 километра - от Нови Искър край София до Ниш. 

По време на инспекцията си на газопровода в отговор на въпрос за дерогацията за внос на руски петрол, което България получи от ЕК, премиерът каза: "Това, което винаги сме вкарвали в тези дискусии, са аргументи и разум. Радвам се, че те намериха своето място".

На въпрос дали се продава  рафинерията на "Лукойл" в Бургас, министър-председателят отговори, че единственият, който може да даде официална информация, е компанията. "Очевидно са стартирали такъв процес. Ще търсят авторитетни международни консултанти в тази сериозна сделка. Кой ще купи, зависи от купувачите, които се явят. Сделката няма да стресира пазара на горива, но опитите да се стресира работата на рафинерията, като дерогация за три дни, със сигурност стресират пазара", коментира още Николай Денков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ