ЕК договори удвояване на газовите доставки от Азербайджан

ЕК договори удвояване на газовите доставки от Азербайджан

ЕК договори удвояване на газовите доставки от Азербайджан

Европейската комисия подписа меморандум за разбирателство с Азербайджан, който предвижда удвояване на доставките на азерски природен газ до поне 20 милиарда кубични метра газ годишно през периода до 2027 г., съобщи Ройтерс.

"Обръщаме се към по-надеждни енергоносители. Азербайджан е един от тях. Тази нова глава в енергийното ни сътрудничество с Азербайджан ще положи основите на дългосрочно партньорство не само за природния газ, но и за възобновяемите източници. Диверсифицирането на нашите енергийни доставки и увеличаването на възобновяемите енергийни източници са ключови стълбове на нашия план REPowerEU", заяви председателят на ЕК, Урсула фон дер Лайен по време на церемонията по подписването на споразумението. 

Азербайджан вече увеличава доставките на природен газ за страните от ЕС. Очаква се тази година те да се повишат до 12 милиарда куб. метра при 8,1 куб. метра газ през 2021 г., целта ни е повече от двойни доставки до 2027 г., допълни тя. 

Европейският съюз се опитва да намали енергийната си зависимост от Русия на фона на военната агресия на Москва в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ