Енергийният министър: Украйна има интерес към инженеринговия проект на АЕЦ "Белене"

Енергийният министър: Украйна има интерес към инженеринговия проект на АЕЦ Белене

Енергийният министър: Украйна има интерес към инженеринговия проект на АЕЦ "Белене"

Украйна има интерес не само към цялото оборудване на АЕЦ “Белене”, а и към инженеринговия проект. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев. “Този проект е руски по отношение на дизайна и основното оборудване. Концепцията, съобразена с дизайна на това оборудване, е руската част, останалата детайлна част е дело на български инженери и специалисти. Това е наш инженерен проект”, обясни енергийният министър, цитиран от Нова тв.

Министърът на енергетиката обаче не пожела да конкретизира сумата, на която в момента се оценява оборудването на АЕЦ "Белене".

Цената е над тази, която имаме с решението на парламента - 1,2 млрд евро.  "Уверявам, че имаме категорично всички възможности да имаме по-висока цена", изтъкна Румен Радев.

Съоръженията са в изключително добро състояние, изтъкна министърът. Забавянето от украинска страна се дължи на това, че трябва да се измине пътят на процедурите – осигуряване на финансирането и подкрепа от техния парламент на тези финансирания. Радев каза, че му е известно, че Украйна търси комбинирано финансиране - от страна на САЩ и европейско.

По думите на енергийния министър тези пари са важни, за да се подпомогне изграждането на блоковете 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй". " Това е предизвикателен проект, по който всички работим”, поясни Румен Радев и подчерта: "Да, трябва да направим тези блокове".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ