Енергийните гиганти се обръщат към изкопаемите горива, докато Европа се готви за зимата

Енергийните гиганти се обръщат към изкопаемите горива, докато Европа се готви за зимата

Енергийните гиганти се обръщат към изкопаемите горива, докато Европа се готви за зимата

Енергийната фирма Orsted ще продължи или да рестартира дейността си в три съоръжения за изкопаеми горива, след като получи такова нареждане от датските власти, докато правителствата в Европа се подготвят за зимата на фона на енергийната криза, пише Си Ен Би Си.

В изявление през уикенда Orsted каза, че указанието е направено „с цел да се гарантира сигурността на доставките на електроенергия в Дания“.

Orsted заяви, че заповедта се отнася за „блок 3 в електроцентрала Esbjerg и блок 4 в електроцентрала Studstrup, които и използват въглища като основен източник на гориво, и блок 21 в завода за пиково натоварване Kyndby, който използва петрол“.

Електроцентрала Esbjerg е трябвало да бъде изведена от експлоатация на 31 март 2023 г., докато другите два блока вече са били изведени от експлоатация.

„За да гарантираме сигурността на доставките на електроенергия, днес датските власти ни наредиха да продължим, както и да възобновим дейността на някои от нашите електроцентрали, захранвани с петрол и въглища“, каза Мадс Нипер, изпълнителен директор на Orsted.

„Ние, разбира се, ще изпълним заповедта на датските власти и сега ще започнем да подготвяме и поддържаме блоковете, както и да осигурим персонала, необходим за работата им“, добави Нипър.

Orsted каза, че всички засегнати блокове ще се нуждаят от поддръжка, за да бъдат готови за работа, а „високоспециализирани работници“ ще трябва да бъдат обучени да управляват обектите.

Компанията посочи, че й е наредено трите блока да работят до 30 юни 2024 г. Orsted, който е основен играч във вятърната енергия, си е поставил за цел да бъде въглеродно неутрален до 2025 г.

Новината ще шокира тези, които се противопоставят на продължаващото използване на изкопаеми горива. Въглищата имат значително въздействие върху околната среда, като Greenpeace ги описва като „най-мръсния и най-замърсяващия начин за производство на енергия“.

„Все още вярваме, че ние, като общество, трябва постепенно да прекратим използването на газ, нефт и въглища възможно най-скоро, но сме в средата на европейска енергийна криза и ние, разбира се, ще допринесем за снабдяването с електричество по най-добрия възможен начин“, каза Нипър от Orsted.

Няколко дни преди изявлението на Orsted, друга голяма европейска енергийна фирма, германската RWE, каза, че три от нейните блокове за лигнитни или кафяви въглища, ще „се върнат временно на пазара на електроенергия, за да подобрят сигурността на доставките и да спестят газ при производството на електроенергия“.

RWE каза, че всеки от блоковете има капацитет от 300 мегавата. „Разгръщането им първоначално е ограничено до 30 юни 2023 г.“, се добавя в него.

Новините за RWE и Orsted идват в момент, когато Европа се бори да укрепи енергийните доставки, докато войната в Украйна продължава. Русия беше най-големият доставчик както на петрол, така и на природен газ за ЕС миналата година, сочат данни на Евростат.

Тя значително намали потоците на природен газ към Европа, след като западните държави наложиха санкции на Кремъл в резултат на инвазията в Украйна.

Миналата седмица необясними течове засегнаха тръбопроводите „Северен поток-1“ и „Северен поток-2“, основни части от инфраструктурата, изградени за пренос на природен газ от Русия към Европа през Балтийско море.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Най-важният критерий за успех в живота според Уорън Бъфет
3,93 е средната оценка на матурата по български език и литература
Неочакван обрат: Първото предложение за отстраняването на Гешев беше оттеглено
ДБ поискаха оттегляне на Пеевски от комисията за конституционна реформа. ДПС няма да отстъпи, публикува свой проект за промени
Комуникационна агенция together& е най-награждаваната на IAB MIXX Awards 2023
Първата задача на Спецов като шеф на НАП: Ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите
Google предприема мерки срещу служителите, които не ходят достатъчно често в офисите
Водата от язовир „Каховка“ разнася мини, предупреди Червеният кръст