Exxon Mobil разширява шистовия си бизнес със сделка за близо 60 млрд. долара

Exxon Mobil разширява шистовия си бизнес със сделка за близо 60 млрд. долара

Exxon Mobil разширява шистовия си бизнес със сделка за близо 60 млрд. долара

Енергийният гигант Exxon Mobil съобщи, че е постигнал споразумение за придобиване на шистовата компания Pioneer Natural Resources за 59,5 млрд. долара в сделка изцяло в акции, предаде Си Ен Би Си.

Това означава, че сделката се оценява на 253 долара за акция.

Като част от споразумението, акционерите на Pioneer ще получат 2,3234 акции на Exxon за всяка притежавана акция на Pioneer. Сделката, която е най-голямата за Exxon от края на 90-те години на миналия век, се очаква да бъде финализирана през първата половина на 2024 г., се казва в съобщение от двете компаниите.

Ако всичко протече по план, сделката ще превърне Exxon в най-големия играч в Пермския басейн на Тексас и Ню Мексико и ще доведе общото производство на компанията до близо 4,5 милиона барела петролен еквивалент на ден – 50% повече от следващата по големина петролна компания. Сделката също така значително разширява инвентара на компанията от обекти, които все още не са сондирани в най-големия шистов басейн в света, като й дава достъп до огромен брой потенциални кладенци на сушата, които, за разлика от дълбоководните, могат да бъдат пуснати онлайн в рамките на месеци и да направят Exxon далеч по-пъргава в поддържането на темпото с непостоянното глобално търсене.

„Комбинираните възможности на нашите две компании ще осигурят дългосрочно създаване на стойност, надхвърляща това, което всяка от двете компании е в състояние да направи самостоятелно“, каза изпълнителният директор на Exxon Mobil Дарън Уудс в изявление.

„Също толкова важно е, че като обединим нашите компании, ние обединяваме най-добрите екологични практики, които ще намалят нашия отпечатък върху околната среда. Планираме да ускорим плана на Pioneer за постигане на въглеродна неутралност през 2035 г., вместо 2050 г.“, добави Уудс.

Съобщението идва, след като „Уолстрийт джърнъл“ съобщи миналата седмица, че и двете компании се приближават към сделка. Оттогава акциите на Pioneer са поскъпнали с над 10%.

За годината обаче Pioneer е на зелено само с 3,9%. За сравнение, S&P 500 е нараснал с 13% през същия време. Акциите на Exxon са поскъпнали минимално през тази година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ