G-7 приема тавана на цената на дизел от Русия от 100 - 110 долара за барел

G-7 приема тавана на цената на дизел от Русия от 100 - 110 долара за барел

G-7 приема тавана на цената на дизел от Русия от 100 - 110 долара за барел

Страните от G-7 биха предпочели да определят таван на цената на дизеловото гориво от Русия в диапазона от 100 до 110 долара за барел, пише Bloomberg, позовавайки се на свой източник.

„G-7 даде да се разбере, че я устройва ако Европейският съюз определи таван на цената за износ на руското дизелово гориво в диапазона от 100 до 110 долара за барел, още повече, че САЩ и техните съюзници се опитват да избягнат сериозни прекъсвания на пазара“, каза източникът на агенцията от G-7. Официално в ЕС са за малко по-нисък таван -  100 долара за барел, отбелязва Bloomberg.

Източникът на агенцията отбеляза, че страните от G-7 "биха предпочели по-висока цена, отколкото иска ЕС, поради опасения, че определянето й на твърде ниско ниво може да доведе до скокове на цените или прекъсване на доставките за Европа". В същото време в  G-7  "могат да се примирят с цената от 100 долара за барел", ако не успеят да убедят Европейския съюз, твърди източникът на агенцията.

По-рано Bloomberg, позовавайки се на свои източници, написа, че властите в ЕС проучват план за ограничаване на цените от 100 долара за барел за такива петролни продукти от преработката на нефт  като дизелово гориво и 45 долара за продуктите с ниска добавена стойност.

За да се установи таван, е необходимо съгласието на всички членки на ЕС и след това на страните от G-7. Bloomberg припомня, че ЕС иска да забрани вноса на руски петролни продукти на своя територия от 5 февруари, но в същото време, заедно с G-7, да въведе таван на цените за руския износ на тези продукти за трети страни.

През декември в изявление на G-7 се говори за планове за налагане на забрана на широк спектър от услуги, включително застраховане на кораби и търговско финансиране, свързани с морския транспорт от 5 февруари 2023 г..Това е в случаите когато се транспортират петролни продукти от руски произход, с изключение на тези, продадени под тавана на цените.

По-рано през януари The Wall Street Journal (WSJ), съобщи, че Съединените щати и техните западни партньори са решили да въведат не един, а два тавана на цените за руски петролни продукти. Първият за  скъпи експортни петролни продукти от Русия като дизелово гориво, а вторият -  за продукти с ниска добавена стойност, като мазут.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ