Германското правителство прие план в подкрепа на енергийните компании

Германското правителство прие план в подкрепа на енергийните компании

Германското правителство прие план в подкрепа на енергийните компании

Правителството на Германия прие план, обелкчаващ оказването на помощ на енергийните компании в страната, които изпитват трудности, предаде Асошиейтед прес.   

Планът трябва да бъде одобрен от парламента на Федералната република, за да влезе в сила. Той предвижда германското правителство да разполага с нови и по-гъвкави механизми за реакция при криза, предизвикана от потенциален недостиг на природен газ. Новите мерки ще позволят на управляващите в Берлин да реагират по-бързо, за да предотвратят настъпването на хаос на пазарите на фона на изострените отношения с Русия, която е основен доставчик на природен газ за Германия, предава БТА.

"Целта ни е да направим всичко възможно, за да осигурим основните доставки през следващата зима и да гарантираме, че енергийните пазари ще продължат да работят колкото може по-дълго, въпреки повишаващите се цени и увеличаващите се  рискове за спиране на доставките", заяви германският министър на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек.

Правителството на Германия одобри плана на фона на усилията да бъде оказана спешна помощ на "Унипер" (Uniper), най-големият германски вносител на руски природен газ.

Енергийният концерн, който понася загуби заради намалените руски газови доставки, през миналата седмица поиска помощ от германската държава.

Новите правила могат да позволят на Берлин бързо да въведе извънредна такса за природния газ, за да разпредели равномерно върху всички потребители ефекта от повишението на цените на енергията и по този начин да помогне на енергийните компании, обявиха няколко информирани източника.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ