Електроенергията не е причина за инфлацията*

Електроенергията не е причина за инфлацията*

Електроенергията не е причина за инфлацията*

Разходите за електроенергия през последните месеци не са обяснение на инфлацията при останалите стоки и услуги в България. Много приказки и драма, но данните сочат друго:

  • След компенсациите от държавата цената за първите три месеца на 2022 г. е равна на тази от септември 2021 г., дори през март - точно след началото на войната, тя е съвсем малко над цената за септември.
  • През първите дни на април цената е дори по-ниска от тази през август 2021 г.
  • Да, наистина цените на сегмента "ден напред" нараснаха двойно от март до септември 2021 г., но след решението за компенсации на практика поскъпването се забави, а новата формула за компенсациите дори доведе до поевтиняване.
  • Всъщност пикът на реално дължимата цена беше през ноември и декември.
  • Ако до края на април цените останат в този порядък, реално бизнесът ще плаща с 29% по-ниска цена от декември 2021 г.

[[{"fid":"392013","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":492,"width":769,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика

* Коментарът е от Фейсбук профила на автора. Публикуваме го с неговото съгласие. Заглавието е на Мениджър Нюз.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ