Камарата на представителите на САЩ забрани да се продава нефт на Китай от стратегическия резерв

Камарата на представителите на  САЩ забрани да се продава нефт на Китай от стратегическия резерв

Камарата на представителите на САЩ забрани да се продава нефт на Китай от стратегическия резерв

Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект за забрана на продажбата на петрол от стратегическия петролен резерв (SPR) на организации, притежавани, контролирани или повлияни от Китайската комунистическа партия.

Това решение бе подкрепено от 331 членове на Камарата, срещу - 97, съобщават американски медии, цитирани от "Интерфакс".

Миналата година Unipec America, дъщерно дружество на китайската държавна петролна компания Sinopec, получи почти 1 милион барела петрол от стратегическия петролен резерв на САЩ , предизвиквайки остри критики от републиканците, отбелязва S&P Global.

"В момента Китай вероятно има най-големите държавно контролирани петролни запаси в света от близо 1 милиард барела, за сметка на американските данъкоплатци и нашата енергийна сигурност. Американският стратегическия петролен резерв  е проектиран за реални прекъсвания на  снабдяването, като тези, причинени от урагани, а не за помогнете на Китай“, каза председателят на Комисията по енергетика и търговия Кейти Макморис Роджърс.

Републиканците обвиняват администрацията на американския президент Джо Байдън в изчерпване на стратегическите петролни резерви по политически причини след безпрецедентна продажба на 180 милиона барела за няколко месеца за борба с нарастващите цени на енергията, причинени от ситуацията в Украйна и антируските санкции.

Според Министерството на енергетиката на САЩ на 6 януари обемът на петрола в стратегическия петролен резерв е бил 371,58 милиона барела, което е най-ниското ниво от декември 1983 г.

Сега законопроектът за забрана на продажбата на петрол в Китай трябва да бъде разгледан и одобрен от Сената, ако бъде одобрен, той ще отиде при президента за подпис. В същото време анализаторите се съмняват, че контролираният от демократите Сенат ще подкрепи тази инициатива.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ