Китай започна сондажи на най-дълбокия петролен кладенец в Азия

Китай започна сондажи на най-дълбокия петролен кладенец в Азия

Китай започна сондажи на най-дълбокия петролен кладенец в Азия

Китайска петролна компания започна сондажа на най-дълбокия кладенец в Азия. Той се намира в Таримския басейн в северозападния Синдзян-уйгурски автономен район. Кладенецът носи името „Юедзин 3-3“ и се очаква да е с дълбочина от 9 472 м. Разработването му ще бъде свръхпробив в проучването на нефтените и газови находища и ще помогне на Китай да увеличи производството на суров петрол, предае Радио Китай.

За да преодолее екстремните условия в района, като високи температура и налягане на дълбочина от 9000 м, китайският конгломерат „Синопек“ подобри технологиите за сондиране, което нареди страната сред малкото нации в света с възможности за пробиване на кладенци с дълбочина 10 000 м. С новите технологии времето за сондаж е намалено от 280 дни преди три години на сегашните 97 дни. В същото време точността на пробив от предишните 60% е повишена до над 90%.

„Юедзин 3-3“ е част от нефтения проект „Шънди-1“, който предвижда пробиването на 120 кладенеца с дълбочина над 8000 м в пустинята Такламакан. „Синопек“ планира да завърши сондажа за 170 дни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ