Китайската икономика нарасна с най-бързото си темпо от една година

Китайската икономика нарасна с най-бързото си темпо от една година

Китайската икономика нарасна с най-бързото си темпо от една година

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна значително през първото тримесечие на годината, докато редица водещи икономики са изправени пред забавяне на растежа, тъй като централните банки повишават лихвите, за да укротят инфлацията, пише Си Ен Би Си.

Според данните на Националното статистическо бюро китайската икономика е нараснала с 4,5% на годишна база през първото тримесечие. Това бележи най-високия ръст от първото тримесечие на миналата година - когато икономиката на Китай се разшири с 4,8% . Резултатът е и по-добър от прогнозата на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, които залагаха на увеличение от 4%. На тримесечна база икономиката е нараснала с 2,2%.

Икономическото представяне на Китай се следи внимателно, откакто страната премахна строгите ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19, които бяха в сила в продължение на почти три години. Икономиката се разшири с 2,9% през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Продажбите на дребно са скочили с 10,6% на годишна база през март, тъй като онлайн продажбите на физически стоки са се увеличили. Това надхвърля прогнозите за повишение от 7,4%, и увеличението от 3,5% предходния месец

Инвестициите в дълготрайни активи от началото на годината бяха по-слаби от очакваното и се увеличиха с 5,1% в сравнение с преди година, като инвестициите в недвижими имоти продължават да намаляват.

Икономиката нарасна с 3% през 2022 г., по-малко от официалната цел на Пекин от около 5,5%, поставена през март миналата година. За 2023 г. правителството миналия месец постави по-скромна цел за растеж от „около 5%“.

Равнището на безработица достигна 5,3%, което е под прогнозите за 5,5% и спад спрямо 5,6% през февруари.

Очакваи стимули

Икономиката на Китай вероятно ще види нов тласък от правителствените стимули по-късно през годината, каза управляващият директор на NF Trinity Хелън Джу пред Си Ен Би Си малко след публикуването на данните.

„Мисля, че ще надминем целта от 5% за второто тримесечие и се надявам, че до третото тримесечие голяма част от политическите стимули ще бъдат постигнати“, каза тя.

Джу добави, че последният отчет опровергава скептиците относно способността на Китай да постигне целта си за растеж през цялата 2023 г. и вероятно ще доведе съответно до ревизии нагоре в прогнозите за БВП.

„Числата несъмнено са много по-силни, отколкото някой очакваше, и мисля, че това е наистина добро начало на годината“, каза тя.

Главният икономист на ING за Китай Айрис Пан каза, че очаква китайското правителство да въведе допълнителни стимули, за да насърчи своите инфраструктурните инвестиции и потреблението.

„За да запази целта за растеж от 5% за 2023 г., правителството трябва да даде тласък на инфраструктурните инвестиции, повечето от които трябва да бъдат за изграждане на линии на метрото и увеличаване на броя на 5G кулите, тъй като те вече са в плана за тази година“, пише тя в бележка преди отчета за БВП.

„Затова очакваме БВП да расте по-бързо с 6,0% на годишна база през второто тримесечие. Запазваме прогнозата за БВП за цялата година на 5%, тъй като външното търсене ще бъде проблем за годината“, пише Пан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ