МАЕ предупреждава за риск от енергиен режим в Европа през зимата

МАЕ предупреждава за риск от енергиен режим в Европа през зимата

МАЕ предупреждава за риск от енергиен режим в Европа през зимата

Европа е изложена на риск от въвеждане на енергиен режим тази година, особено ако студеното време съвпадне с възраждащото се икономическо търсене в Китай. Това заяви ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от „Файненшъл таймс“.

В някои от най-мрачните коментари за възможния недостиг на енергия в резултат на руската инвазия в Украйна, Бирол каза, че в Европа може да се стигне до нормирането на природния газ за промишлените потребители и за други, ако не бъдат бързо предприети мерки за подобряване на ефективността.

„Ако имаме тежка зима и дълга зима и ако не предприемем мерки отстрани на търсенето . . . Не бих изключил нормиране на природния газ в Европа, като се започне от големите индустриални мощности“, каза той в интервю за изданието.

Бирол посочи, че правителствата трябва да ограничат търсенето на енергия, чрез подобряване на ефективността, като добави, че потенциалният недостиг на природен газ ще бъде не толкова голям, „ако китайската икономика на работи с обичайните си темпове“. През последните месеци ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса в Китай забавиха икономическата активност и търсенето на енергия в страната, но сега нещата се нормализират.

Много европейски държави са силно зависими от руския газ и са загрижени, че Кремъл използва енергия, за да окаже натиск върху страни, които подкрепят Украйна. „Газпром“ вече спря доставките за България, Полша, Финландия, Нидерландия и Дания, тъй като страните отказаха да използват новия механизъм  за плащане в рубли.

Коментарите на шефа на МАЕ относно възможното нормиране за Европа идват след като през март Германия заяви, че ако има остър недостиг, ще отреже части от индустрията от газовата мрежа, за да гарантира, че домакинствата ще запазят енергия.

Междувременно министърът на климата на Дания Дан Йоргенсен каза в интервю, че плановете за извънредни ситуации, които могат да включват енергийно нормиране, може да се наложат, ако Европа спре да внася руски газ. Кадри Симсън, еврокомисарят по енергетика, също каза, че блокът разработва планове за извънредни ситуации за пълно спиране на вноса на руски газ, което според хората, запознати с предложенията, ще включва нормиране за индустрията.

На конференция на МАЕ в Дания, на която присъстваха министри и представители на правителството от най-малко 20 държави, агенцията каза, че светът може да намали годишното потребление на енергия до 2030 г. с еквивалента на текущото годишно потребление на Китай чрез няколко стъпки, включително по-добра изолация на сградите и по-добри климатични системи.

Бирол каза, че енергийната сигурност трябва да бъде постигната чрез повишена ефективност, повече използване на възобновяема енергия и „използване на максимума от съществуващите [нефтени и газови] находища“, вместо инвестиране в нови, големи проекти за изкопаеми горива, които могат да продължат през 2040-те и 2050-те години и може да означава „сбогом на нашата международна политика в областта на климата“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ