Петролът поевтиня, но остава близо до върховите нива за тази година

Петролът поевтиня, но остава близо до върховите нива за тази година

Петролът поевтиня, но остава близо до върховите нива за тази година

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник, но оптимизмът, че повторното отваряне на Китай след премахването на строгите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса ще повиши търсенето на гориво в най-големия вносител на суров петрол в света поддържа цените близо до върховете от 2023 г., достигнати след скока на цените миналата седмица, пише Ройтерс.

Към 8:55 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,68 долара, или 0,80%, до 84,60 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се  понижи с 0,62 долара, или 0,78%, до 79,24 долара за барел.

Двата петролни еталона напреднаха с повече от 8% миналата седмица, регистрирайки най-големите си седмични повишения от октомври. Това може да е насърчило някои краткосрочни продажби за прибиране на печалби от ръста.

„След мащаба на движението миналата седмица, може да видим известно прибиране на печалби“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините на ING.

Въпреки този спад цените продължават да са близо до върховите стойности за 2023 г. Вносът на суров петрол в Китай нарасна с 4% на годишна база през декември, докато очакваното възобновяване на пътуванията за Лунната Нова година в края на седмицата подобрява перспективите за транспортните горива.

Нивата на трафик в Китай продължават да се възстановяват от рекордно ниски равнища след облекчаването на ограниченията на COVID-19, което води до по-голямо търсене на суров петрол и петролни продукти, посочиха в бележка анализатори на ANZ.

Възстановяването на вътрешното търсене се очаква да доведе до 40% спад в износа на рафинирани петролни продукти от Китай през януари спрямо резултата за декември, коментираха търговски източници и анализатори.

„Въпреки че все още има много оптимизъм около китайското търсене, в близко бъдеще пазарът на петрол остава сравнително добре снабден“, отбелязаха анализатори на ING в бележка.

Износът на ирански петрол достигна нови върхове през последните два месеца на 2022 г. и прави силен старт на 2023 г. въпреки санкциите на САЩ, на фона на по-високите доставки за Китай и Венецуела.

Износът е достигнал най-високото си ниво от 2019 г. насам, според компании, които проследяват потоците. Това се случва въпреки насрещните ветрове като спирането на преговорите за ядрената програма на Техеран и конкуренцията от руския суров петрол с намалени цени.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Международната агенция по енергетика (МАЕ) ще публикуват месечните си доклади тази седмица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ