Петролът поскъпна на фона на надеждите за възстановяване на търсенето в Китай

Петролът поскъпна на фона на надеждите за  възстановяване на търсенето в Китай

Петролът поскъпна на фона на надеждите за възстановяване на търсенето в Китай

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в сряда, след като оптимизмът за възстановяване на търсенето в Китай и вероятно непромененото решение за намаляване на добива от големите производители на петрол компенсира притесненията от глобалната рецесия, пише Ройтерс.

Към 8:50 часа българско време днес сортът Брент поскъпна с 0,41 долара, или 0,48%, до 86,54 долара за барел, след като поевтиня с 2,3% предходната сесия. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,26 долара, или 0,32%, до 80,39 долара за барел, следвайки спад от 1,8% във вторник.

„Очакванията, че търсенето на гориво в Китай ще се възстанови през втората половина на годината, нарастват и вероятно ще подкрепят пазарните настроения“, каза Хироюки Кикукава, генерален мениджър на изследванията в Nissan Securities.

Анализатори от Bank of America Securities казаха, че повторното отваряне на китайската икономика може да отприщи голяма вълна от натрупано търсене през следващите 18 месеца.

От страна на предлагането, обемите трябва да останат стабилни в средносрочен план, тъй като се очаква Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, да запазят квотите си за добив.

Панел на ОПЕК+ вероятно ще одобри текущата политика на групатакогато се срещне следващата седмица, твърдят пред Ройтерс пет източника от ОПЕК+, тъй като надеждите за по-високо китайско търсене се балансират от притесненията относно инфлацията и глобалната икономика.

През октомври миналата година ОПЕК+ реши да намали добива с 2 милиона барела на ден от до края на 2022 г. и през 2023 г. поради по-слаби икономически перспективи.

Въпреки това ръста на цените на петрола бе ограничени от по-голямото от очакваното нарастване на петролните запаси в САЩ, което беше отчетено след стабилизирането на пазара във вторник.

Запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с около 3,4 млн. барела през седмицата, приключила на 20 януари, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт. Това е три пъти повече от прогнозата за ръст от около 1 милион в предварително проучване на Ройтерс в понеделник.

Кикукава обаче определи това повишение като „временно“ , тъй като проблемите с доставките от рязкото застудяване в Съединените щати преди няколко седмици биха повлияли само на данните през следващите няколко седмици".

Официалните данни от Администрацията за енергийна информация на САЩ ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ