Петролът поскъпва на фона на несигурността около конфликта Израел-Хамас

Петролът поскъпва на фона на несигурността около конфликта Израел-Хамас

Петролът поскъпва на фона на несигурността около конфликта Израел-Хамас

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник, възстановявайки част от загубите от предишния ден, тъй като инвеститорите продължават да се опасяват, че войната Израел-Хамас може да ескалира в по-широк конфликт в региона, причинявайки потенциални прекъсвания на доставките.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,21 долара, или 0,23%, до 90,04 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,18 долара, или 0,21%, до 85,67 долара за барел.

„Пазарът върви нагоре след спад през последните две сесии и заради натрапчивите страхове за възможни прекъсвания на доставките в Близкия изток“, каза Юки Такашима, икономист в Nomura Securities.

И двата сорта поевтиняха с повече от 2% в понеделник, тъй като дипломатическите усилия в Близкия изток - най-големият регион на доставки на петрол в света, за овладяване на конфликта между Израел и ислямистката групировка „Хамас“ се засилиха, облекчавайки притесненията на инвеститорите относно прекъсвания на доставките.

„Хамас“ заяви в понеделник, че е освободила две израелски жени, които са били сред повече от 200-те заложници, взети по време на нападението на 7 октомври в Южен Израел, докато източници казаха, че САЩ са посъветвали Израел да се въздържи от наземното нападение в Ивицата Газа.

Израел продължи да бомбардира Газа в понеделник, след като нанесе въздушни удари над Южен Ливан през нощта.

„Ситуацията между Израел и „Хамас“ остава силно променлива и очевидно пазарът остава разделен по въпроса дали конфликтът ще продължи да отслабва, докато Хамас продължава да освобождава заложници, или ще се разгорещи отново“, каза Вандана Хари, основател на доставчика на анализи на петролния пазар Vanda Прозрения.

Израел удари стотици цели в Газа от въздуха в понеделник, докато войниците му се биеха с бойците на „Хамас“ по време на нападения в обсадената палестинска ивица.

„Очакваме WTI да се движи в диапазона от $80-$90 за известно време, като всички погледи са насочени към ситуацията в Израел и Газа, производството на ОПЕК и темпото на възстановяване на търсенето в Китай“, каза Такашима, добавяйки, че инвеститорите се фокусират и върху данните за запасите в САЩ.

Очаква се запасите от суров петрол в САЩ да са нараснали миналата седмица, а запасите от дестилат и бензин да са намалели, показа предварително проучване на Ройтерс в понеделник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ