Петролът поскъпва, тъй като от ОПЕК+ обмислят допълнителни съкращения

Петролът поскъпва, тъй като от ОПЕК+ обмислят допълнителни съкращения

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник на фона на очакванията, че ОПЕК+ ще задълбочи съкращенията на доставките, за да подкрепи цените, които се понижават през последните четири седмици, тъй като опасенията от прекъсване на доставките в Близкия изток заради конфликта Израел-Хамас намаляха, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,67 долара, или 0,83%, до 81,28 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,70 долара, или 0,92%, до 76,59 долара за барел.

И двата  сорта поскъпнаха с 4% в петък, след като източници от ОПЕК+ заявиха пред Ройтерс, че групата производители, съставена от Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, включително Русия, е готова да обмисли дали да направи допълнителни съкращения на доставките на петрол на срещата си на 26 ноември.

Цените на петрола са се понижили с почти 20% от края на септември насам.

„Нашият статистически модел за решенията на ОПЕК предполага, че не трябва да се изключват по-дълбоки съкращения, като се има предвид спадът в спекулативното позициониране и във времевите спредове, както и по-високите от очакваното запаси“, посочиха  анализаторите на Goldman Sachs в бележка до клиенти.

Основната прогноза на банката е, че съществуващите съкращения на производството остават напълно в сила през 2024 г. и че едностранното съкращаване от 1 милион барела на ден от Саудитска Арабия ще бъде удължено до второто тримесечие на следващата година, след което ще бъде отменено постепенно от юли.

Анализаторът на IG Тони Сикамор каза, че цената на WTI може да се повиши до $80 за барел на фона на възможността ОПЕК+ да обяви по-дълбоки съкращения на предстоящата си среща, въпреки че спад под $72 ще насърчи администрацията на Байдън да предприеме отново действия за запълване на стратегическия петролен резерв на САЩ.

„Всичко това предполага, че е вероятно да има възстановяване на цените през първата половина на тази седмица“, добави той.

В петък Москва отмени забраната за износ на бензин, което може да увеличи световните доставки на горивото. Това се случва, след като Русия премахна повечето ограничения върху износа на дизел миналия месец.

В Близкия изток представители на САЩ и Израел казаха, че сделката за освобождаване на някои от заложниците, държани в обсадения анклав Газа, е все по-близо, въпреки ожесточените битки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ