Петролът се е насочил към четвърти ден на ръст

Петролът се е насочил към четвърти ден на ръст

Петролът се е насочил към четвърти ден на ръст

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък и са се насочили към четвърти пореден ден на ръст , след като американските запаси от суров петрол, мазут и реактивно гориво се свиха преди очакваният скок на пътуванията в САЩ за празничния сезон, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,21 долара, или 0,26%, до 82,41 долара за барел, следвайки ръст от 2,7% в предходната сесия. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,26 долара, или 0,33%, до 78,55 долара за баре.

И двата петролни еталона поскъпнаха в сряда, след като правителствените данни показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели много повече от очакваното от анализаторите, отчитайки спад от 5,89 млн. барела за седмицата, приключваща на 16 декември.

Запасите от дестилат, които включват  дизел, мазут и реактивно гориво, също намаляха, което противоречи на очакванията за нарастване.

Намаляващите запаси идват, тъй като търсенето на мазут за отопление се очаква да скочи на фона на мощна зимна буря, връхлетяла Съединените щати, с очаквани студени ветрове под нулата чак на юг до Тексас и рекордно ниски температури, прогнозирани за Флорида и източните щати.

Потреблението на самолетно гориво също се очаква да нарасне с бума на пътуванията за празничния сезон.

„Според нашите цифри... пазарът на суров петрол е добре балансиран“, каза Баден Мур, ръководител на проучването на суровините на National Australia Bank.

„Докато гледаме към 2023 г., виждаме повторното отваряне на Китай и вероятното продължаващо стабилно нарастване на глобалното търсене на самолети (към нивата от 2019 г.), които ще затегнат световните пазари на суров петрол и ще повишат цените“, каза той.

Притесненията за търсенето обаче, произтичащи от скока на разпространението на COVID-19 в Китай и страховете от глобална рецесия, може да държат петролните фючърси под контрол.

„Печалбите изглеждат преувеличени, дори при неочакваното намаляване на запасите в САЩ“, каза Вандана Хари, основател на доставчика на анализи на пазара на петрол Vanda Insights.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ