Петролът се е насочил към трети пореден седмичен ръст

Петролът се е насочил към трети пореден седмичен ръст

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък и са напът да регистрират трети пореден седмичен ръст за първи път от април насам, тъй като пазарът бе подкрепен от надеждите за по-голямо търсене на суров петрол поради охлаждането на инфлацията в САЩ, предаде Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време днес сортът Брент поскъпна с 0,14 долара, или 0,17%, до 81,50 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,03 долара, или 0,04%, до 76,92 долара за барел. Двата бенчмарка са поскъпнали с около 9% от началото на месеца.

В четвъртък няколко петролни полета в Либия бяха затворени в знак на протест на местно племе срещу отвличането на бивш министър. Отделно Shell спря товаренето на нигерийския суров петрол Forcados поради потенциален теч на терминал.

Само протестите в Либия могат да доведат до премахване на 250 хил. барела петрол на ден от пазара, каза ANZ Research.

„Цените на суровия петрол получават тласък от очакванията, че пазарът на петрол ще стане много стегнат, тъй като Либия и Нигерия са изправени пред прекъсвания, а износът на руски суров петрол най-накрая намалява“, каза Едуард Моя, анализатор в OANDA.

Саудитска Арабия и Русия - най-големите износители на петрол в света, се споразумяха този месец да задълбочат съкращенията на петрола в сила от ноември миналата година, осигурявайки допълнителна подкрепа за цените на суровия петрол.

В четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) подобри прогнозата си за търсенето на петрол за 2023 г., като добави, че очаква търсенето да нарасне с 2,2% през 2024 г.

Националната банка на Австралия заяви в изследователска бележка в петък, че ако прогнозата на ОПЕК се осъществи, тя очаква цените на петрола да достигнат доста над 100 долара за барел.

Потребителските цени в САЩ се повишиха умерено през юни с най-малкия годишен темп на увеличение от повече от две години. Цените на производител също почти не се повишиха през юни, като годишното увеличение беше най-малкото от близо три години.

И двата индикатора дадоха на пазарите надежда, че Федералният резерв на САЩ може вече да е близо до края на най-скоростната си кампания за затягане на паричната политика от 80-те години на миналия век.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ