Природният газ поскъпва с 32%

Природният газ поскъпва с 32%

Природният газ поскъпва с 32%

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 юли 2022 г., в размер на 186,17 лв/мегаватчас (MWh) без такси и налози, съобщава КЕВР. Това е поскъпване с 32% спрямо цента от 141,36 лв./мегаватчас през юни.

На тази цена "Булгаргаз ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Комисията определи цената на природния газ за юли, след като в много кратък срок извърши анализ на предоставените данни и документи, съдържащи се във внесеното на 6 юли 2022 г. ценово заявление на "Булгаргаз".  След извършената обстойна проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира предложената от "Булгаргаз" цена и тя е намалена от 186,47 лв на 186,17 лв/мегаватчас.

Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени разходи в размер на 747 029 лв. за капацитет и пренос на количества до Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. юли 2022 г.

В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност на енергийните доставки, редица европейски държави също са принудени да сключват краткосрочни договори, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на международните индекси, посочват от регулатора.

Независимо от увеличението цената на газа в България остава значително по-ниска от цените на европейските газови борси, припомнят от КЕВР.

"От началото на юли средната стойност на индексите на синьото гориво на  най-големия газов хъб TTF е в размер на 150 евро/мегаватчас (293 лв/мегаватчас), като на 7 юли те достигнаха 182 евро/мегаватчас. Дори с новата цена българските битови потребители, индустриалните клиенти, както и топлофикациите ще плащат почти двойно по-малко в сравнение с актуалните цени на международните пазари. За тези потребители са осигурени всички необходими количества природен газ за  юли", се казва в съобщението на комисията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ