Венецуела е страната с най-много петролни запаси в света

Венецуела е страната с най-много петролни запаси в света

Венецуела е страната с най-много петролни запаси в света

Изрази като "недостиг на петрол" или "следващото тримесечие ще има липса на петрол на пазара" са често срещани в света на суровините или в специализираните медии. Въпреки че тези фрази не са неправилни, тъй като се отнасят до търсенето и предлагането на суров петрол в определен момент, истината е, че под земята и под морето има милиарди барели петрол. Те са известни като "доказани запаси" (те са технически извлекаеми и печеливши) и въпреки че може да изглежда противоречиво, страните с най-много петролни запаси не винаги са тези, които произвеждат най-много суров петрол. Нещо повече, най-големият производител на петрол в света дори не е сред десетте страни с най-много запаси от петрол, предава elEconomista.es.

САЩ са най-големият производител на петрол в света, въпреки факта, че запасите от суров петрол на тяхна територия не са прекалено големи. Въпреки че напредъкът на технологиите и покачването на цената на суровия петрол позволиха на САЩ да удвоят доказаните и възстановими резерви под своята земя, най-голямата икономика на планетата все още е много далеч от страни като Венецуела (тя има най-големите запаси от суров петрол в света).свят), Саудитска Арабия или Русия. Въпреки че доказаните запаси от суров петрол се променят всяка година (в зависимост от различни фактори), не изглежда вероятно САЩ някога да се доближат до тези страни.

Доказаните петролни запаси са важни, тъй като те разкриват колко суров петрол може да добие печеливша страна. Това обаче не е синоним на способността му да произвежда петрол. Добър пример е Венецуела, която има най-големите възстановими запаси от петрол в света, с 303 млрд. барела (според последните данни, публикувани от ОПЕК), но карибската страна едва произвежда 700 000 барела суров петрол на ден, нито една десета от дневното производство на САЩ (повече от 11 милиона барела на ден или mbd), Русия (9,5 mbd) или Саудитска Арабия (10,4 mbd). 

Как работят доказаните резерви? 

Доказаните запаси са оценените количества въглеводороди, които анализът на геоложки и инженерни данни показва с достатъчна сигурност, че могат да бъдат възстановени при съществуващи икономически и експлоатационни условия, според Министерството на енергетиката на САЩ. По този начин по-просто може да се каже, че подземният петрол зависи от цената на един барел суров петрол на пазарите (колкото по-скъп е, толкова повече подземен петрол ще бъде изгодно да се добива) и от наличната технология този момент.

Петролна промишленост с високоефективни методи на работа и способна да достига големи дълбочини на разумна цена директно увеличава възстановимите запаси от суров петрол. Барел суров петрол в момента се търгува на 83 долара (тип Брент), въпреки нестабилността през последните дни изглежда се е установил в диапазона между 80 и 85 долара.

Като се има предвид всичко по-горе, оценките на резервите се променят от година на година. В допълнение, други фактори, които причиняват големи промени в тези данни, са новите открития на находища или дори когато съществуващите се оценяват по-задълбочено, тъй като съществуващите резерви се извличат, могат да бъдат открити разклонения или нови образувания, които удължават това, което е вече се експлоатират.

Венецуела и нейните резерви 

Венецуела е страната с най-големите доказани запаси от петрол в света, с 303 млрд. барела. Все пак трябва да се отбележи, че суровият петрол от Ориноко и други сортове в страната са сурови с много сяра и минерални остатъци, които правят процеса на рафиниране по-скъп. Въпреки че това е петрол, който може да се добива и би станал печеливш при днешните цени, Венецуела има големи проблеми да поддържа индустрията си работеща на пълен капацитет. Всичко показва, че когато петролът престане да бъде доминиращ енергиен източник, все още ще има стотици милиарди барели суров петрол под почвата.

Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света, има резерви от 262 милиарда барела. 

Иран има 208 млрд. барела. 

Канада с около 160 милиарда възстановими барела, въпреки че повечето от тях са в това, което е известно като битуминозни пясъци (смес от пясък, глина и битум, от които може да се извлича суров нефт).

Ирак има 145 млрд. барела.

Обединените арабски емирства имат 107 млрд. барела.

Русия има 80 млрд. възстановим суров петрол (Москва инвестира, за да произвежда колкото е възможно повече).

Либия има 48,3 млрд. барела. 

САЩ са с 41,2 млрд. възстановимо "черно злато.".

Норвегия има 7 млрд. барела възстановим суров петрол.

Тези възстановими петролни запаси нямат нищо общо с търговските запаси от суров петрол (тези, които петролните компании съхраняват в резервоари и тръбопроводи), нито със стратегическия резерв на САЩ (те са собственост на държавата). Това са сурови запаси, които вече са извлечени, съхранявани и действащи. Например, през последните месеци САЩ освободиха няколко милиона от петролните си резерви, което ще остави стратегическия им резерв на 345 милиона барела, най-ниската цифра от 1980 г. Миналата година те вече продадоха 180 милиона, за да контролират покачването на цените и да помогнат за снабдяването на останалия свят, след като ветото върху Русия беше наложено.

Въпреки това, както беше отбелязано по-горе, наличието на големи петролни запаси само по себе си не предполага голямо производство на петрол. Капитал (машини, технологии и човешки капитал) е необходим за производството на петрол. Много страни, които имат големи природни ресурси, като Венецуела, Нигерия или Либия, нямат капацитет да произвеждат големи количества петрол поради трудността при извличането му с технологията, налична в тези страни. 

Страни с по-малко петрол, какъвто е случаят с Норвегия, но добре управлявани, могат да се възползват от по-голяма част от наличните си резерви. Норвегия, със 7 милиарда барела възстановими запаси от суров петрол, произвежда около 2 милиона барела петрол на ден. Докато Венецуела, която има запаси от "черно злато", които се умножават с над 40 от тези на Норвегия, не достига 800 000 барела на ден.

В класацията на производителите на суров петрол САЩ са на първо място с 11 милиона барела, произведени на ден (mbd), Саудитска Арабия произвежда 10,4 mbd, Русия изпомпва 9,7 mbd, Канада около 4,5 mbd, Ирак около 4 mbd и Китай около 3,8 mbd. Страните от ОПЕК+ (където се намира Русия) биха могли да произвеждат повече петрол, но те са потопени в процес на доброволно намаляване на производството, за да поддържат цената на петрола на високи нива. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ