За 6 месеца ветропаркът край Каварна произвел зелено електричество за 116 хил. домакинства

За 6 месеца ветропаркът край Каварна произвел зелено електричество за 116 хил. домакинства

За 6 месеца ветропаркът край Каварна произвел зелено електричество за 116 хил. домакинства

Ветропаркът „Свети Никола“ край Каварна е произвел 210 355 МВтч. зелена електроенергия за първата половина на 2022, спрямо 172 000 МВтч. за същия период година по-рано. Това представлява ръст с повече от 22%, посочват от корпорацията AES, която управлява и ТЕЦ AES Гълъбово.

Произведената през полугодието електроенергия от ВяЕЦ „Свети Никола“ се равнява на средното потребление за 6 месеца на 116 000 български домакинства. Затова може да се каже, че благодарение на вятърния парк „Свети Никола“ домакинствата в община Варна са използвали само възобновяема енергия и са били въглеродно неутрални по отношение на електропотреблението си през първите 6 месеца на 2022 г., подчертават от компанията.

ВяЕЦ „Свети Никола“ има 52 вятърни турбини с обща инсталирана мощност 156 МВт. и представлява над 20% от общо инсталираните ветрови мощности в България.

От AES добавят, че и ТЕЦ-а в Гълъбово също е отчел ръст в производството на електроенергия за първата половина на 2022 г.

За периода от януари до юни 2022 г. централата е произвела 1 965 171 МВтч. електроенергия, което е с над 30% повече спрямо първото полугодие на 2021 г. Това е и най-високият производствен резултат за шестмесечие от пускането на централата в търговска експлоатация преди 11 г. до днес. От компанията посочват, че произведената електроенергия от централата е обезпечила 6-месечното потребление на близо 1,1 млн. български домакинства.

През юни ТЕЦ AES Гълъбово е осигурила 12% от потреблението на електроенергия в страната. Централата в Гълъбово заедно с ВяЕЦ „Свети Никола“ са генерирали 13% от електроенергията, използвана от българските потребители през месец юни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ