ЕК призовава да изчистим Европа на 10 май

ЕК призовава да изчистим Европа на 10 май

Да почистим Европа на 10 май! - такъв призив отправя Европейската комисия към жителите на 28-те страни на Европейския съюз.  Инициативата „Да почистим Европа“ цели да се насърчат повече такива прояви, да се повиши осведомеността относно мащабите на проблема с отпадъците и да се стимулират промени към по-отговорно поведение в опазването на природата. Проявата е координирана от Европейската седмица за намаляване на отпадъците (EWWR).

През последните години в Европа бяха организирани редица кампании за почистване с цел да се реши проблемът с отпадъците. „Да почистим Европа!“ ще обедини тези инициативи в общоевропейска проява, която ще се проведе в един и същи ден на целия континент с амбицията да се привлекат възможно най-много граждани.

„Да почистим Европа“ е една действително спонтанно организирана проява, целяща да информира и да мобилизира хората, така че те да почистят около дома си заради самите себе си. Опитът показва, че хората често с изненада откриват колко много отпадъци се натрупват и изхвърлят в квартала им. А отпадъкът може да е ценен. Ако бъдат събрани, хартията, стъклото, металите и пластмасата могат да се използват повторно или да се рециклират. Това намалява въздействието върху околната среда, създава бизнес възможности и работни места, като помага за установяването на по-кръгова икономика в Европа”, коментират от ЕК

Комисията насърчава проявата, но акциите за почистване са напълно независими, провеждат се по места и се ръководят от гражданите. В много случаи местните власти, НПО, предприятия и училища ще се включат или ще координират действията. Прояви са предвидени в 15 държави — членки на ЕС, както и в Андора, Босна и Херцеговина, Норвегия, Сърбия и Турция.

Националният организатор у нас е Асоциация на еколозите от общините в България.

Родната инициатива, "Да почистим България за един ден", която вече се превърна в традиция и се организира от bTV, ще изпревари европейската и ще се проведе тази събота, на 26 април.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ