ЕП избра Илияна Цанова за зам.-управител на фонда "Юнкер"

ЕП избра Илияна Цанова за зам.-управител на фонда Юнкер

ЕП избра Илияна Цанова за зам.-управител на фонда "Юнкер"

С внушителна подкрепа от 454 гласа "За", Европарламентът избра Илияна Цанова за зам.-директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции с 454 гласа "за" от Европейския парламент.

Цанова понастоящем е директор Европейско съфинансиране и финансов инженеринг в Европейската банка за възстановяване и развитие и бе вицепремиер в последните две служебни правителства на България  - през 2013 и 2014 г., отговарящ за управлението на европейските средства.

Преди гласуването в ЕП, кандидатурата на Цанова е била подкрепена късно снощи и от депутатите от комисиите по икономика и бюджет в ЕП с 62 гласа "За" и само 7 "против" - резултат, по-категоричен дори от подкрепата за кандидата за управляващ директор – Вилхелм Молдерер (Австрия), бивш австрийски десноцентирстки министър на финансите, работил в ЕИБ и близък до председателя й Вернер Хойер, предаде БНР.

Конкурент на Цанова е бил италианецът Алесандро Карано. По всеобщо мнение на евродепутатите Илияна Цанова се е представила много силно на неформалните изслушвания на кандидатите за поста.

Фондът, известен и като плана "Юнкер", управлява 315 милиарда евро. Целта на плана е да мобилизира допълнителни публични и частни инвестиции в Европа, включително и в България, за проекти с голямо социално и икономическо значение, както и да допринесе за развитието на малките и средните предприятия. Като вицепремиер Цанова отговаряше за управлението на европейските средства в две последователни служебни правителства.

Цанова е директор Европейско съфинансиране и финансов инженеринг в Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя е магистър е по финанси от Университета за национално и световно стопанство и има следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от университет "Джордж Вашингтон", САЩ, като стипендиант на USAID. От 2001 г. до 2003 г. е работила в одиторския отдел на "Делойт - България". В ЕБВР работи от 2006 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ