Молим ЕС за помощ срещу бедствията

Молим ЕС за помощ срещу бедствията

Молим ЕС за помощ срещу бедствията

Служебният премиер проф. Георги Близнашки съобщи, че заедно с ЕК ще бъде направен преглед на потенциалните опасности от бедствия, което ще позволи по-дългосрочни прогнози и превантивни мерки.

Проф. Близнашки обяви това по време на празника Успение Богородично в Троянския манастир. На Голяма Богородица, там и в други храмове в страната, Светият синод и БЧК провеждат благотворителна акция, парите от която ще бъдат изпратени за бедстващите хора в Мизия.

След като бе отслужен молебен за пострадалите, служебният министър-председател обяви пред журналисти, че ще бъде предизвикан преглед на състоянието на потенциалните опасности от природни бедствия. Идеята за това се е родила при разговори с еврокомисаря Кристалина Георгиева. 

"Две европейски страни вече са направили подобни усилия, така че ще направим прогнози с по-дългосрочен план, за да предприемем съответните мерки. Имаме много кратък срок за действие, но ще поставим началото на тази инициатива с ЕК и ще разчитаме в бъдеще да не се стига до крайни последици“, каза той, цитиран от БТА. 

Премиерът уточни, че вече са изпратени апликационните форми за първата група от наводнените региони. Предстои да се кандидатства по фонда "Европейска солидарност". 

При посещението си в Мизия преди два дни Кристалина Георгиева заяви, че до 12 седмици трябва да се разбере дали щетите в региона на Враца надхвърлят 41 млн. евро, за да може да се кандидатства за помощ от фонда за солидарност на ЕС.

Премиерът подчерта, че правителството вече е направило необходимото да бъдат отделени средства за финансиране на извършените дейности след наводненията, а всички областни управители са предупредени да работят превантивно. Кабинетът отпусна 16 млн. лева за наводнението общини, 1 млн. от които - за Мизия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Apple представи първите си очила за смесена реалност
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици