5 страни от ЕС искат удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна

5 страни от ЕС искат удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна

5 страни от ЕС искат удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия са съгласували общо искане пред Европейската комисия (ЕК) за удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна до края на годината. Това заяви полският министър на земеделието и развитието на селските райони Робърт Телус на пресконференция след среща с представители на четири от страните относно удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември.

Разработихме обща позиция, която ще представим на следващия съвет (на министрите на земеделието на ЕС), каза той. "Ние подкрепяме забраната за внос (на зърно от Украйна) в нашите страни до края на годината. Това ще бъде нашата молба. Пак излизаме с такава инициатива тази забрана да бъде удължена до края на годината. Това е категоричната позиция на всички нас“, подчерта министърът.

За искане за удължаване на забраната съобщи снощи и българският министър на земеделието Кирил Вътев.

Според него петте държави искат също така списъкът да бъде "еластичен", така, че да е възможно да добавят или пък премахват други продукти.

През април тази година България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия забраниха вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки в замяна на решението на ЕК да установи първо до 5 юни, а след това до 15 септември ембарго върху доставки от Украйна на четири вида зърнени и маслодайни семена - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. В същото време транзитът на тези продукти към трети страни е запазен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ