Американски икономист се отказа от позиция в ЕК след критики от Макрон

Американски икономист се отказа от позиция в ЕК след критики от Макрон

Бивш съветник на компании от Силициевата долина се оттегли от поста на главен икономист по конкуренцията в Европейската комисия часове след критики от френския президент Еманюел Макрон, предаде Блумбърг.

Фиона Скот Мортън, професор в Училището по мениджмънт на Йейл, посочи в писмо до Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, че е решила да не поема длъжността, в която трябваше да стъпи през септември, „предвид политическия спор, който възникна поради избора на неевропеец за тази позиция.“

Вестагер публикува писмото в Twitter, като каза, че ще приеме ще приеме решението „със съжаление“. Вестагер каза пред Европейския парламент, че комисията иска да назначи главен икономист „въз основа на заслугите, а не на техния паспорт“.

Скот Мортън е бивш съветник на редица техологични компании, включително Apple Inc. и Amazon.com Inc., и е служила като „икономически експерт от името на“ Microsoft Corp. за текущото придобиване на Activision Blizzard Inc., което бе изправено пред редица предизвикателства от регулаторите от двете страни на Атлантика.

Говорейки в кулоарите на среща на лидерите на ЕС, Макрон във вторник каза, че „би бил отворен“ за подобно назначение, ако на европейците бяха давани работни места „в центъра на вземането на решения в Белия дом“ или в Китай. Той каза, че е „изключително тревожно“, ако в действителност има дефицит на европейски икономисти, които биха били подходящи за поста вместо американката.

Атаката на Макрон срещу назначението дойде след от критики от министри в неговото правителство, както и от депутати в Европейския парламент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ