Европейците са отворени към членство на Украйна в ЕС, но не подкрепят приемане на Турция

Европейците са отворени към членство на Украйна в ЕС, но не подкрепят приемане на Турция

Европейците са отворени към членство на Украйна в ЕС, но не подкрепят приемане на Турция

Повече европейци подкрепят перспективата Украйна да се присъедини към Европейския съюз, отколкото против тази идея, въпреки свързаните с това разходи и рискове, установи ново проучване преди ключовата среща на върха на Европейския съвет тази седмица.

Проучването в шест държави от ЕС (Австрия, Дания, Франция, Германия, Полша и Румъния) показа значителна подкрепа за приемането на Украйна и, в по-малка степен на Молдова, след като през ноември Европейската комисия препоръча официално започване на преговори за членство на двете страни в блока, сочи проучване на Европейският съвет за външни отношения  (ECFR).

Подкрепата за присъединяването на Украйна е най-висока в Дания, Полша и Румъния, където по-голям процент са „за“, отколкото „против“. Австрия е страната в проучването, в която има най-малка подкрепа за този ход – 52% са против приемането на Украйна, докато 28% подкрепят идеята.

Сред причините, цитирани за противопоставяне, бяха опасенията относно икономическите последици и последиците за сигурността от приемането на разкъсвана от война нация.

На малко повече подкрепа, отколкото съпротивление, се радват и Молдова и Черна гора.

В същото време има широка съпротива срещу присъединяването на други кандидати за членство в ЕС, най-вече Турция, чиито преговори за присъединяване са в застой, като Европейската комисия отчита  „отстъпление“ по отношение на демокрацията и върховенството на закона в страната.

Подкрепата е ниска и за членството на Грузия и другите държави от Западните Балкани, които не са членки.

Констатациите идват преди срещата Европейският съвет в Брюксел в четвъртък за обсъждане на разширяването на блока.

Преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова ще бъдат на първо място в дневния ред за 27-те правителствени ръководители на блока, следвайки препоръката на ЕК от миналия месец.

„Срещата на върха на ЕС тази седмица може да бъде най-значимата в новата история на блока. Всички очи ще бъдат насочени към това дали преговорите за присъединяване на Украйна и други страни кандидатки най-накрая ще получат зелена светлина“, каза Енджелуше Морина, старши политически сътрудник в ECFR и един от авторите на доклада.

Предложенията обаче вероятно ще срещнат отпор, главно от унгарския премиер Виктор Орбан, който многократно е казвал, че се противопоставя на започването на преговори с Киев.

Авторите на доклада призоваха лидерите на ЕС да използват преговорите, за да установят график за следващите стъпки за всички страни-кандидатки, като същевременно се стремят да очертаят по-широки институционални реформи, които ще помогнат за помиряване на „скептицизма“ на гражданите към разширяването.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ