Европейските енергийни министри слагат лимит върху цената на газа

Европейските енергийни министри слагат лимит върху цената на газа

Европейските енергийни министри слагат лимит върху цената на газа

Министрите на енергетиката на страните от Европейския съюз ще обсъдят варианти за овладяване на растящите цени на енергията, включително тавани на цените на газа и спешни кредитни линии за участниците на енергийния пазар. Това съобщи Reuters. Те ще се срещнат на 9 септември, за да обсъдят спешни мерки в целия блок, които да отговорят на скока в цените на газа и електроенергията, който удря европейската индустрия и повишава сметките на домакинствата, след като Русия ограничи доставките на газ за Еворсъоза.

В проектодокумент, който предстои да бъде гласуван, е записано, че министрите ще обмислят опции, включващи таван на цените на природния газ, на този, използван за производството на електроенергия и временно премахване на газовите електроцентрали от настоящата система на ЕС за определяне на цените на електроенергията.

Министрите също така ще обмислят предлагането на спешна „подкрепа на паневропейски кредитни линии“ за участниците на енергийния пазар, изправени пред изискване за много висок марж, се казва в документа, изготвен от Чешката република, която е ротационен председател на ЕС.

Финландия и Швеция обявиха в неделя планове да предложат милиарди долари гаранции за ликвидност на енергийните компании в опит да предотвратят нарастващите изисквания за обезпечение от фалит на фирмите.

„Изискванията за маржин за фючърсни договори се увеличиха пропорционално на увеличените дневни колебания на цените. Това прави почти невъзможно за все по-голям брой компании да запазят своите позиции за хеджиране отворени, което води до оттеглянето им от фючърсните пазари“, се казва в документа на ЕС.

Предприятията за комунални услуги продават по-голямата част от електроенергията си няколко години предварително, за да гарантират определена цена, в споразумение, което изисква от тях да депозират „минимален марж“ в сметка като предпазна мрежа, в случай че не изпълнят задълженията си, преди електроенергията да бъде произведена и действително да влезе в пазар.

Повикване за маржин възниква, ако средствата в сметката паднат под минималното изискване за сделка, което принуждава компанията да го осигури с повече пари. Повишаването на цените на електроенергията в Европа през последните месеци предизвика изискване за маржин, поставяйки ликвидност на участниците на пазара.

Европейските купувачи на газ и електроенергия се подготвят за по-нататъшна ценова болка, когато пазарите отворят в понеделник, след като Русия каза, че един от нейните главни газопроводи за Европа ще остане затворен за неопределено време.

По-ниските газови потоци от Русия преди и след февруарската ѝ инвазия в Украйна повишиха европейските цени на газа с близо 400% през последните месеци. Москва твърди, че причините са технически.

Всички спешни политики на ЕС вероятно ще трябва да бъдат предложени от ЕК, която подготвя предложенията. Те са съобразени с ЕК, която миналата седмица препоръча намаляване на потреблението на електроенергия в целия ЕС и таван на цената на електроенергията за генератори, които не работят на газ.

Енергийните министри на ЕС също така ще обсъдят възможни ограничения на маржовете, които енергийните борси могат да поискат, и временно спиране на европейските пазари на енергийни деривати, показва документът, който все още може да се промени преди срещата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ