Евростат: Българите са най-нещастни в Европейския съюз, австрийците са най-щастливите

Евростат: Българите са най-нещастни в Европейския съюз, австрийците са най-щастливите

Евростат: Българите са най-нещастни в Европейския съюз, австрийците са най-щастливите

Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз, а гражданите на Австрия са най-щастливи. Това показват резултатите от ново прочуване на Европейската статистическа служба Евростат, цитирано от „Евронюз“.

В Топ 3 на най-щастливите нации попадат и Полша и Румъния, докато германците са вторите най-нещастни след българите.

Всяка година Евростат прави проучване за това доколко задоволено е населението на страните от блока с живота си, като за целта се използва скала с оценки от 0 до 10, които индикират съответно „абсолютно неудовлетворение“ и позицията, че „нещата не могат да вървят по-добре“.

Всъщност България е единствената страна от 27-те в ЕС, чиито общ резултат е под 6 по десетобалната скала.

Въпреки че може да предположи, че колкото по-богата е страната, толкова по-щастливи са хората, резултатите показват, че това не винаги е така.

Макар че Германия има една от най-силните икономики сред 27-те нации в ЕС, това не се отразява положително на данните за удовлетвореността на населението.

През 2021 г. германците са дали оценка от 7,1 по скалата на Евростат, докато в последното проучване резултатът е паднал до едва 6,5%.

Въпреки че обикновените статистически данни не могат да обяснят защо хората са толкова по-малко щастливи в сравнение с предходната година, те показват нарастващо влошаване на колективното германско настроение.

Проучване, публикувано миналата седмица от базираният в Кьолн институт „Рейнголд“, установи, че хората, които се чувстват „затрупани от безпокойство“, съставляват 20% от населението на Германия, а други 9% са класифицирани като „незаинтересовани и апатични“.

Какво обаче прави нациите щастливи?

Това не е първият път, когато Австрия оглавява класацията. В последното прочуване австрийците са дали средна оценка 8 на нивото на щастие в страната.

Австрия е богата страна, така че не е особено изненадващо. В същото време обаче Румъния и Полша - две доста по-бедни нации, регистрират удовлетворение от живота е в горния край на скалата, което предполага, че повече пари не означава непременно повече щастие.

Вместо това изглежда, че фактори като възраст, ниво на образование, семейно и финансово положение биха могли да бъдат по-показателни за цялостното удовлетворение в сравнение с богатството.

Данните от повечето държави показват, че хората на възраст между 16 и 29 години имат по-висока удовлетвореност от живота в сравнение с тези на възраст над 65 години.

Обратният модел се наблюдава само в Дания, Швеция, Ирландия, Холандия, Люксембург и Финландия.

Финансовата сигурност се проявява в данните до известна степен, но може би не по начина, по който повечето хора очакват.

Удовлетвореността от живота изглежда доста зависима от нивото на образование на човека, което до известна степен отразява нивата на доходите.

Във всяка държава от ЕС удовлетворението от живота нараства успоредно с нивото на образование.

В Словакия този фактор има най-голямо значение, като той се изразява в разлика от около 1,6 пункта между тези с висше образование и тези с основно (или по-малко от средно) образование.

Мястото, където живеете, също има значение. В Малта, Австрия, Финландия, Холандия, Белгия, Ирландия, Швеция, Дания и Люксембург хората в селските райони се обявяват за малко по-щастливи - с 0,2 пункта и повече.

В България, Румъния, Литва, Словакия, Португалия, Унгария, Хърватия, Кипър, Германия и Словения обаче градските жители казват, че са по-удовлетворени от живота.

Съобщава се, че домакинствата с деца са най-щастливи, докато хората, които живеят сами, са най-нещастни. Това обаче е специфично за Европа, тъй като изследванията, предприети на други континенти, са установили обратното.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ