Вучич не вярва, че Сърбия ще стане член на ЕС преди 2027 г.

Вучич не вярва, че Сърбия ще стане член на ЕС преди 2027 г.

Вучич не вярва, че Сърбия ще стане член на ЕС преди 2027 г.

Сръбският президент Александър Вучич, чийто президентски мандат изтича през 2027 г., заяви, че не вярва, че Сърбия ще стане член на Европейския съюз преди края на президентския му мандат, предаде ТАСС.

"Не вярвам, че Сърбия ще успее да се присъедини към ЕС преди края на президентския ми мандат", заяви той в обръщение към нацията днес.

Той каза още, че планът "Ахтисаари" е без значение за Сърбия и без значение за диалога Белград-Прищина, предава БТА. Вучич заяви, че премиерът на Косово Албин Курти е направил изявления, основаващи се на плана "Ахтисаари", след разговорите в Охрид, Северна Македония, вчера.

"Сърбия не е подписвала този план. Планът "Ахтисаари" не е свързан с диалога между Белград и Прищина", заяви сръбският лидер.

През 2007 г. специалният пратеник на ООН Марти Ахтисаари представя план, подкрепен от САЩ и Европа, който предоставя на Косово „контролирана независимост“, но руските възражения в подкрепа на отказа на Сърбия да признае суверенитета на Косово блокират одобрението му в Съвета за сигурност на ООН.

През февруари 2009 г. бившата сръбска провинция Косово обяви независимост, която Белград продължава да не признава. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ