Франция иска по-добър достъп до китайския пазар

Франция иска по-добър достъп до китайския пазар

Франция иска по-добър достъп до китайския пазар и по-балансирана търговия а не "отделяне" от втората по големина страна в света. Това заяви министърът на финансите Бруно Льо Мер в неделя след среща с висши китайски служители, предаде Ройтерс.

"Ние не искаме да се сблъскваме с някакви законодателни пречки или други бариери, преди да получим достъп до китайските пазари", заяви Льо Мер на пресконференция в деня след "конструктивните" търговски преговори със заместник-министъра на икономиката и енергетиката с вицепремиера Хе Лифенг.

"Това разбира се, беше в основата на нашите дискусии", каза той. "Ние искаме да получим по-добър, по-балансиран достъп до китайския пазар."

На срещата в събота Хе заяви, че Китай се надява Франция да "стабилизира тона" на отношенията между ЕС и Китай, докато Пекин е готов да задълбочи сътрудничеството с Париж в някои области.

Европейските високопоставени служители неведнъж са заявявали, че не искат да се отделят от Китай, а да "намалят риска" в лицето на това, което Групата на седемте нарича "икономическа принуда" от страна на Китай.

"Елиминирането на риска не означава, че Китай представлява риск, а чее искаме да бъдем по-независими и че не искаме да сме изправени пред какъвто и да било риск в нашите вериги за доставки, ако възникне нова криза като тази на COVID с пълното разпадане на някои от веригите за създаване на стойност“, допълни Льо Мер.

Китай е третият по големина търговски партньор на Франция, но френските фирми са все по-загрижени, че могат да попаднат под кръстосания огън на нарастващото съперничество между Вашингтон и Пекин - двете световни икономически суперсили.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ