Индия няма да нарушава санкциите за тавана на цената за руския петрол

Индия няма да нарушава  санкциите за тавана  на цената за руския петрол

Индия няма да нарушава санкциите за тавана на цената за руския петрол

Индийските власти решиха да не нарушават санкциите, наложени срещу Русия, включително тавана на цената на руския петрол от 60 долара, съобщава Bloomberg. 

Служители в индийското правителство са поискали от банките и търговците да се придържат към настоящите ограничения. Според източник на  Bloomberg, индийските представители са обсъдили подробно санкциите с колеги от САЩ и други страни от Г-7 в кулоарите на министерската среща на Г-20, която се проведе в Делхи в началото на март. Събеседникът отбеляза, че страните са доволни от резултатите от преговорите.

От 5 декември 2022 г.  влезе в сила таванът на цената на петрола от 60 долара за барел, от 5 февруари - за петролни продукти от Русия от 100 и 45 долара за барел за продукти, които се търгуват съответно с премия и отстъпка към петрола.

На 1 март високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ каза пред Bloomberg, че Индия купува петрол от Русия на цена под тавана. Според него покупките на петрол от Русия са постоянна тема на преговорите между САЩ и Индия, тъй като Вашингтон иска да лиши Руската федерация от приходите, необходими на Москва, за да води войната в  Украйна.

През 2022 г. Индия измести Европа като основен купувач на руски петрол, доставян по море, според Международната енергийна агенция. В сравнение с периода преди 24 февруари Индия е увеличила вноса на руски петрол 16 пъти. Почти една трета от вноса на петрол в Индия идва от Русия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ