Китайката икономика е нараснала с 3% през 2022 г.

Китайката икономика е нараснала с 3% през 2022 г.

Китайката икономика е нараснала с 3% през 2022 г.

Китай отчете икономически ръст за 2022 г., който надмина очакванията, тъй като продажбите на дребно през декември бяха много по-добри от прогнозираното, предаде Си Ен Би Си.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 3% през миналата година, съобщи Националното статистическо бюро във вторник. Този резултат е по-добър от прогнозата за ръст от 2,8% в анкета на Ройтерс, но е далеч от официалната цел за ръст от около 5,5%, поставена от Пекин през март месец. През 2021 г. растежът на Китай се възстанови с 8,4% в сравнение с едва 2,2% през 2020 г.

БВП за четвъртото тримесечие се повиши с 2,9%, надминавайки очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, които залагаха на растеж от 1,8%.

Кан И, директор на Националното статистическо бюро, определи ръста от 3% на Китай като „сравнително бърз“ на фона на неочаквани събития и в контраст с Германия, САЩ и Япония.

Той обаче каза, че световната търговска ситуация не е оптимистична и че глобалната икономика може да е изправена пред стагфлация.

„Бизнесът все още е изправен пред много трудности в производството и работата, научните и технологични иновации не са достатъчно силни и хората все още имат значителни трудности при наемането на работа“, каза Кан, цитиран от Си Ен Би Си. „Все още трябва да положим упорити усилия за насърчаване на цялостното икономическо подобрение“, добави той.

Кан очаква недвижимите имоти да не забавят растежа през 2023 г. толкова, колкото през 2022 г. Той също така каза, че очаква потребителските цени като цяло да бъдат стабилни през 2023 г. и че няма причина за голямо увеличение.

От статистиката стана ясно още, че продажбите на дребно са намалели с 0,2% за годината. Само през декември е регистриран спад от 1,8% на годишна база, като този резултат е значително по-добър от очакваното понижение с 8,6%, прогнозирано в проучване на Ройтерс.

Онлайн продажбите на дребно на физически стоки са нараснали със 17,2% през декември спрямо предходната година, според изчисления на Си Ен Би Си на база официални данни, достъпни чрез Wind. Тези онлайн продажби представляват 27,2% от общите продажби на дребно.

Индустриалното производство е нараснало с 3,6% през 2022 г., а само през декември – с 1,3%.

Инвестициите в дълготрайни активи за 2022 г. са се увеличили с 5,1%, малко над очакваните от анализаторите 5%. Инфраструктурните инвестиции на годишна база нарастват по-бързо през декември, отколкото през ноември, докато инвестициите в производството забавят растежа си. Инвестициите в недвижими имоти са намалели с 10% през 2022 г., по-рязък спад от регистрирания за годината до ноември.

Равнището на безработица в градовете е 5,5% към декември, докато това на по-младите хора на възраст от 16 до 24 години остава много по-високо - 16,7%.

„Основата на вътрешното икономическо възстановяване не е солидна, тъй като международната ситуация все още е сложна и тежка, докато вътрешният троен натиск от свиване на търсенето, шок в предлагането и отслабващи очаквания все още остава“, се казва в съобщение на статистическото бюро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ