Лагард предупреди за задаваща се деглобализация

Лагард предупреди за задаваща се деглобализация

Лагард предупреди за задаваща се деглобализация

Европа сега е в критичен момент, като деглобализацията, демографията и декарбонизацията се задават на хоризонта, заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард

„Има все повече признаци, че глобалната икономика се фрагментира на конкуриращи се блокове“, каза тя по време на Европейския банков конгрес, предаде Си Ен Би Си.

Фокусирайки се върху Европа, Лагард посочи, че непрекъснатият спад на населението в трудоспособна възраст изглежда ще започне още през 2025 г., наред с климатичните бедствия, които се увеличават всяка година.

Според нея, за да се отговори на  тези сътресения  ще са необходими огромни инвестиции за кратък период от време, което изисква „поколенчески усилия“.

„С появата на нови търговски бариери ще трябва да преоценим веригите за доставки и да инвестираме в нови, които са по-безопасни, по-ефективни и по-близо до дома“, коментира Лагард.

„Със застаряването на нашите общества ще трябва да внедрим нови технологии, за да можем да произвеждаме по-голяма продукция с по-малко работници. Дигитализацията ще помогне. И тъй като нашият климат се затопля, ще трябва да напреднем в зеления преход без повече забавяне“, добави тя.

Председателят на ЕЦБ цитира оценки, според които планираният зелен преход на блока ще изисква допълнителни инвестиции от 620 млрд. евро всяка година до края на десетилетието, както и още 125 милиарда евро годишно за цифров преход.

„Правителствата имат най-високите нива на дълг от Втората световна война насам и финансирането за възстановяване на Европа ще приключи през 2026 г. Банките ще играят централна роля, но не можем да очакваме от тях да поемат толкова голям риск в своите баланси“, добави тя , подчертавайки предложения съюз на капиталовите пазари (CMU).

Все още се водят разговори за евентуален съюз на капиталовите пазари за Европа. Целта е да се създаде единен пазар за капитал, наподобяващ този в САЩ.

ЕС казва, че официалната цел е „парите - инвестиции и спестявания, да текат в целия ЕС, така че да могат да бъдат от полза за потребителите, инвеститорите и компаниите, независимо къде се намират“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги