ОИСР повиши прогнозата си за глобалната икономика, но предупреди за „крехко" възстановяване

ОИСР повиши прогнозата си за глобалната икономика, но предупреди за „крехко възстановяване

ОИСР повиши прогнозата си за глобалната икономика, но предупреди за „крехко" възстановяване

Глобалните икономически перспективи сa по-добри в сравнение с преди няколко месеца, тъй като инфлационният шок отслабва, но повишаващите се лихвени проценти ще държат рисковете високи. Това се посочва в последния доклад „Икономически перспективи" на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от Ройтерс.

В новия доклад организацията повишава прогнозите си за растеж на големите икономики през тази година.

След като през 2022 г. световната икономика нарасна с 3,2%, ОИСР залага на разширяване на глобалния брутен вътрешен продукт от 2,6% пред тази година, тъй като затягането на паричната политика на водещите централни банки тече в пълна сила.

Базираната в Париж организация повиши прогнозата си за глобален растеж от 2,2% в последния си доклад през ноември, аргументирайки корекцията със спада на цените на енергията и храните и облекчаването на мерките срещу разпространението на COVID-19 в Китай.

Що се отнася до 2024 г., ОИСР очаква глобалният растеж да се ускори до 2,9%, след като през ноември прогнозата бе за ръст от 2,7%.

Също така, от ОИСР очакват инфлацията в страните от Г-20 да се забави от 8,1% през миналата година до 5,9% през тази година, след което ще последва допълнително охлаждане до 4,5% през 2024 г. Дори този резултат обаче е доста над целите на множество централни банки.

От ОИСР отбелязват, че пълното въздействие на по-високите лихвени проценти е трудно да се оцени, и предупреждават, че повишеният стрес за кредитополучателите може да доведе до загуби за някои банки, давайки за пример неотдавнашния колапс на Silicon Valley Bank в Съединените щати.

Като оставим настрана сътресенията на финансовите пазари след фалита на SVB и продължаващите притеснения за швейцарския кредитор Credit Suisse, Европейската централна банка повиши лихвените проценти с още половин процентен пункт в четвъртък с цел смъкване на инфлацията.

ОИСР прогнозира, че заедно с намаляването на инфлацията лихвените проценти на централните банки ще достигнат връх от 5,25-5,5% в Съединените щати и 4,25% в еврозоната и Великобритания, което вероятно ще позволи „леко“ облекчаване през следващата година.

Според ОИСР икономическият растеж на САЩ ще се забави от 1,5% тази година до 0,9% през следващата година, след като по-високите лихвени проценти охладиха търсенето.

Подкрепена от облекчаването на мерките срещу COVID китайската икономика се очаква да нарасне с 5,3% тази година и с 4,9% през 2024 г. спрямо прогнозите от ноември ръст от съответно за 4,6% и 4,1%.

Перспективите за еврозоната също се подобриха благодарение на спада в цените на енергията, като блокът от 20 държави се очаква да отчете растеж тази година от 0,8%, последван от 1,5% през 2024 г. Преди това ОИСР прогнозираше повишение на БВП от съответно 0,5% и 1,4%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ