Пускат нов ферибот между Бургас и Батуми

Пускат нов ферибот между Бургас и Батуми

Пускат нов ферибот между Бургас и Батуми

Нов ферибот ще плава от Бургас до грузинския град Батуми. Очаква се това да стане от началото на юли. Новината съобщи днес изпълнителният директор на Пристанище-Бургас Диян Димов, предаде БТА.  Днес той участва в Бургас в Международния морски форум "BeFоR_BeGREEN", на който експерти дискутират новите аспекти при развитието на синята икономика в следващите десетилетия. 

През 2014 година корабът "Дружба" бе първият, който започна плаване по линията. Новият ферибот, който ще се движи по маршрута, е "Вилнюс". Той ще е вторият ро-ро плавателен съд , който ще обслужва коридора между пристанищата на Бургас и Батуми. Услугата ще започне като превоз на товари и пътници по трасето.

Диян Димов посочи, че за осъществяването на идеята е извършена усилена работа с Министерството на транспорта, Гранична полиция, МВР. Намеренията са "Вилнюс" да извършва курсове веднъж седмично. Корабът ще отплава от единайсто корабно място на пристанището в Бургас. Украинска фирма ще бъде оператор на втора ро-ро линия. Предстои изграждане на митнически пункт и фитосанитарен контрол на порта в Бургас. По-късно днес ще бъде подписано споразумение за старта на новата линия между ръководството на Пристанище-Бургас и кмета на грузинския град Батуми.  Друга важна декларация, която ще бъде  подписана на форума, е меморандум за сътрудничество между пристанищата в Бургас и Синеш, Португалия. бе открит от изпълнителния директор на Пристанище-Бургас Диян Димов.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ