Роберт Хабек: Има опасност от нови търговски войни

Роберт Хабек: Има опасност от нови търговски войни

Роберт Хабек: Има опасност от нови търговски войни

В света има голяма вероятност от започване на нови търговски войни. Такова предупреждение отправи при участието си на Световния икономически форум в Давос министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек, съобщава Bloomberg.

Хабек смята, че рискът от нови търговски войни е много висок, тъй като на фона на глобалната нестабилност страните все повече отделят внимание преди всичко на  себе си". По неговите думи, някои държави са влезли в пътя на "изолация или конфронтация", а Китай "в последните години води много агресивна политика ".

„Ако други страни в  Европа или Северна и Южна Америка изберат същото, тогава ние не можем да решим световните проблеми“, предупреди министър Хабек.

Министър -председателят на Испания Педро Санчес пък  заяви, че Евросоюзът трябва да се договори със САЩ, за да се избегнат търговските войни. Той също така каза, че ЕС трябва да реформира държавната подкрепа на индустрията, по-специално да намали бюрократичните бариери.

През август 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за намаляване на инфлацията. Това създаде напрежение в отношенията на САЩ с ЕС. 

В края на септември The Wall Street Journal пък  съобщи, че европейските производители, пренасят производствата си в САЩ, разчитайки да се възползват от по-голямата стабилност на американския енергиен пазар, както и държавните стимули.

Експерти пък предупреждават за възможностите за нова вълна на деиндустриализация в Европа в условията на резки колебания на цените на енергийните ресурси и устойчиви проблеми в доставките.

През януари Международният валутен фонд публикува доклад, в който се се говори, че влошаването  на международното сътрудничество и търговията може да се отрази негативно на темповете на растеж на световната икономика.

Специалисти от фонда отбелязаха, че световната търговия е сериозно пострадала от пандемията от  коронавирус и войната в  Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ