S&P Global: Корабните компании ще бъдат принудени да използват по-екологични горива

S&P Global: Корабните компании ще бъдат принудени да използват по-екологични горива

S&P Global: Корабните компании ще бъдат принудени да използват по-екологични горива

Все повече правителствени регулатори подтикват корабособствениците да използват по-екологични горива, за да намалят въздействието си върху околната среда, съобщава S&P Global. В продължение на десетилетия корабоплаването се захранваше с мазут,  "остатъчно гориво" с високи нива на емисии на замърсители. Предвид липсата на доброволни усилия от страна на частния сектор, специализирана агенция към ООН се превърна в основна сила за насърчаване на корабоплаването с нисък въглероден отпечатък. Международната морска организация (ММО) планира поетапно въвеждане на правила за ограничаване на емисиите на парникови газове с цел декарбонизиране на трансграничното корабоплаване и постигане на "нетна нула" до 2050 г.

"Като изключим усилията на някои корпорации, нереалистично е да видим, че корабоплаването се декарбонизира от добро сърце и от загриженост за околната среда", отбеляза Адриан Толсън, собственик на консултантската компания 2050 Marine Energy. Ето защо, смята експертът, ИМО се е превърнала в основен двигател на промяната в сектора при малко усилия от страна на частния сектор.

Според участниците в сектора различните регионални и национални правителства също разработват свои собствени регулаторни правила.

"Освен усилията на някои корпорации, не е реалистично да се смята, че корабоплаването ще се декарбонизира от добро сърце и от загриженост за околната среда", отбелязва Ейдриън Толсън, собственик на консултантската компания 2050 Marine Energy. Ето защо, смята експертът, ИМО се е превърнала в основен двигател на промяната в сектора, а частният сектор полага малко усилия.

Водещ в намаляването на емисиите на CO2 по време на експлоатацията на корабите е Европейският съюз. Брюксел планира да разшири обхвата на системата "таван и търговия", за да обхване и морския транспорт от 2024 г., а от 2025 г. да въведе изисквания за интензивност на емисиите. И двата набора от правила ще се прилагат за пътувания до, от и между пристанищата на ЕС.

Според S&P Global законодателството в областта на корабоплаването има потенциала да промени динамиката на пазара на бункероване. За това свидетелстват правилата на ИМО, според които от 2020 г. корабите трябва да изгарят гориво с пределно съдържание на сяра от 0,5 % вместо досегашните 3,5 %. През 2022 г. потреблението на корабни горива с ниско съдържание на сяра достигна 143,1 млн. тона - 45% от общото търсене, припомня S&P Global.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ